Hlavní obsah

Odboráři Světlíkovy klíčové firmy vyhlásili stávkovou pohotovost, nedostali výplatu

Okolnosti stávkové pohotovosti ve firmě Vítkovice Heavy Machinery vysvětluje reportérka Seznam Zpráv Zuzana Kubátová.Video: Klára Galová

 

Reklama

Jedním z důvodů stávkové pohotovosti firmy je nedoručení výplat zaměstnancům včas. Argumentace odborářů svědčí o vážných finančních problémech společnosti Vítkovice Heavy Machinery.

Článek

V klíčové společnosti strojařského impéria Jana Světlíka hrozí stávka. Stávkovou pohotovost vyhlásili odboráři společnosti Heavy Machinery Services, kterým se opožďují výplaty.

Odbory v prohlášení, které má Seznam k dispozici, zdůvodňují stávkovou pohotovost čtyřmi body. Stěžují si především, že firma nedodržuje výplatní termíny a nevyplácí kolektivní smlouvou zaručené příspěvky na kulturní činnost či dětské rekreace. Kromě toho jim vadí, že se na pracovištích nedodržuje vhodná teplota a dále vyjadřují obavu, že podnik nemá peníze na další financování provozu.

Tato argumentace svědčí o jednom: Vítkovice Heavy Machinery, kterou dosud Světlíkovi manažeři označovali za zdravou a perspektivní, má vážné finanční potíže.

Část Světlíkovy skupiny je přitom už od loňského jara v insolvenci. Jako první do insolvenčního řízení spadlo na jaře 2016 důležité energetické strojírenství Vítkovice Power Engineering (VPE), následovaly další tři menší firmy. Insolvenční řízení se nevyvíjí podle představ Jana Světlíka. Selhal pokus o reorganizaci VPE, při níž by rozprodej majetku i řízení společnosti zůstalo pod kontrolou jeho manažerů. Mimo jiné i kvůli nesouhlasu klíčových věřitelů s navrhovaným reorganizačním plánem poslal soud na návrh představenstva letos v srpnu VPE do konkurzu. Insolvenční správce David Vandrovec pak po krátkém výběrovém řízení prodal ostravské výrobní provozy VPE a zavřel závod v Jeseníku.

VPE tak rychle zpřetrhaly finanční vazby s mateřskou skupinou a sesterskými firmami. Po Světlíkově části skupiny žádá správce Vandrovec více než miliardu korun - tvrdí totiž, že spřízněné firmy zkrachovalé části Vítkovic tunelovaly. Naopak Světlíkovy Vítkovice žádají po zkrachovalých firmách vypořádání svých pohledávek.

Zpřetrhané finanční toky v původní vítkovické skupině a gradující obchodní spory otřásají důvěrou bank i obchodních partnerů vůči Světlíkovým společnostem. To může být důvodem, proč i ty části jeho impéria, jež byly dosud považované za zdravé, mají problém s provozním kapitálem.

Podle tiskové mluvčí Vítkovic Evy Kijonkové ve zdravé části Světlíkovy skupiny pokračuje reorganizace podle plánu přijatého v říjnu 2016. "Došlo ke snížení angažovanosti bank ve skupině, úvěry a bankovní záruky klesly o více než 2,7 miliardy korun," vysvětluje mluvčí další důvody vítkovických potíží. Podle ní už dochází ke stabilizaci skupiny, mimo jiné dík plánovaným prodejům nepotřebného majetku.

Podle informací Seznamu vedení zaplatilo zaměstnancům ve firmě Vítkovice Heavy Machinery ze zářijových mezd jen 4 tisíce korun a zbytek jim slibuje v dalších dnech. „Ve společnosti Vítkovice Heavy Machinery byly po oznámení odloženy mzdy, v odloženém termínu byla plošně vyplacena jejich část a doplatky dále po oznámení posunuty, následovala stávková pohotovost s tím, že do této středy měly informace o ní zůstat interní věcí firmy. Nicméně stále je prostor pro jednání,” říká mluvčí Eva Kijonková.

Odboráři ale upozorňují, že odložení mezd vrhá mnoho rodin vítkovických zaměstnanců do neřešitelného problému: „Opožďováním výplat jsou ekonomicky ohroženi všichni zaměstnanci, jelikož dlouhodobý mzdový průměr není na takové výši, aby si mohla převážná část zaměstnanců tvořit rezervy na horší časy. Posunutím výplat nejsou schopni splácet své závazky a ocitají se v platební pasti.”

Reklama

Doporučované