Hlavní obsah

Po učitelích vstoupili do stávkové pohotovosti i hasiči, policisté a úředníci

Stávkou hrozí už i zaměstnanci veřejného sektoru

 

Reklama

Ve stávkové pohotovosti je celkem 13 odborových svazů pracovníků ve veřejném sektoru. Žádají růst platů o 15 procent - na to ale podle ministra financí Pilného nejsou prostředky.

Článek

Odboráři z veřejného sektoru vyhlásili dnes stávkovou pohotovost na podporu svého požadavku na růst platů. Ke školským odborům, které do stávkové pohotovosti vstoupily už v úterý, se tak připojily i odbory úřednické, zdravotnické, hasičské či policejní - celkem 13 svazů. Trvají na zvýšení tarifů učitelům o 15 procent a ostatním o deset procent od listopadu. Novinářům to po jednání předáků řekl šéf Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula. Premiér Bohuslav Sobotka odboráře podpořil.

Ve veřejném sektoru pracovalo loni 626 tisíc lidí. Vláda se zatím nedohodla na tom, o kolik, komu a kdy přidá. Podle ministra financí Ivana Pilného (ANO) na pokrytí odborářských požadavků v rozpočtu nejsou peníze. Výdělky by se zvedaly učitelům, hasičům, policistům, zdravotníkům, úředníkům, pracovníkům v sociálních službách či kultuře.

Rozhovor s Josefem Středulou: Proč odbory v Česku nebojují za vyšší mzdy zaměstnanců důrazněji?Video: Zuzana Kubátová

Reklama

Doporučované