Hlavní obsah

Odborníci doporučili v teplárně v Uherském Hradišti spalovat plyn a odpad

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Odborníci z Vysokého učení technického (VUT) v Brně ve své studii, kterou v pondělí představili veřejnosti, doporučili spalovat v teplárně v Uherském Hradišti-Mařaticích zemní plyn a odpad.

Článek

Teplárna v Uherském Hradišti-Mařaticích nyní využívá hnědé uhlí, připravuje se ale její modernizace.

Preferovaná varianta podle zpracovatele studie z Ústavu procesního inženýrství Fakulty strojního inženýrství VUT Martina Pavlase počítá se spalováním zemního plynu s dvěma kogeneračními jednotkami v kombinaci se zařízením na energetické využití odpadu (ZEVO) s kapacitou 15 tisíc tun. Mezi zásadní výběrová kritéria patřily snížení znečištění ovzduší a ekonomické hledisko. „Když jsme srovnávali pokles emisí, tak v zásadě všechny tři varianty, které postoupily do užšího finále, vycházely velmi podobně. Jednalo se o zlomky současné zátěže,“ řekl Pavlas.

Mezi další zvažované varianty patří spalování zemního plynu v kombinaci se ZEVO s jednou kogenerační jednotkou a dále spalování zemního plynu bez ZEVO. Za technicky neproveditelné považují odborníci varianty bioplynová stanice a ZEVO fungujícího společně s uhelným kotlem.

Společníky teplárenské společnosti CTZ jsou Uherské Hradiště a firma MVV Energie CZ, město má vlastnický podíl 49,04 procenta. Cílem chystané modernizace teplárny je podle zástupců radnice zamezení prašnosti skládky uhlí v okolí teplárny a snížení emisí. „Studie bude poskytnuta všem zastupitelům, na vyžádání ji bude moci dostat i veřejnost. Konečné rozhodování na valné hromadě společnosti CTZ se očekává na konci roku,“ řekl starosta Stanislav Blaha (ODS).

Pro schválení jakékoliv možnosti je podle něj zapotřebí dvoutřetinová většina hlasů valné hromady. „Osobně si myslím, že v tuto chvíli ještě nejsme schopní přiklonit se k jedné konkrétní variantě. Z mého pohledu je nyní ve hře jak varianta se ZEVO, tak také čistě plynová. Na základě studie můžeme pouze zúžit počet uvažovaných variant a následně musíme vést relevantní diskusi o té, kterou jako město budeme preferovat. Kromě ekonomických a environmentálních kritérií je nutno posoudit ještě další důležité faktory,“ uvedl Blaha.

Loni vznikla petice odmítající zvažované spalování komunálního odpadu v teplárně. Podle zástupců petičního výboru Čisté Hradiště se pod ní sešlo 2727 platných podpisů podle petičního zákona. „Studie je velmi úzce zaměřená. Velmi úzce řeší pouze CTZ, aby to byl nějak výdělečný podnik. Hodnocení ekologických dopadů je tam velmi slabé. Je to jen nastíněné a k tomu my se samozřejmě jsme schopni vyjádřit a vyjádříme se k tomu,“ řekl člen petičního výboru František Pecha. Opoziční zastupitel Michal Dvouletý (Naplno pro Hradiště) navrhl, aby ve věci bylo vypsáno místní referendum.

Reklama

Doporučované