Hlavní obsah
Online

Američtí experti se bojí přetížení nemocnic. Zpřísnit opatření, říká Fauci

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

aktualizováno •

Vývoj situace ve světě v souvislosti s koronavirem sledujeme online.

Článek

Co byste měli vědět?

- Američtí odborníci se obávají přetížení nemocnic a růstu počtu mrtvých za den. V pátek bylo v USA v souvislosti s covidem-19 zaznamenáno 2861 úmrtí, odborníci ale varují, že brzy může být překonána hranice 3000 mrtvých za den. Podle předního amerického epidemiologa Anthony Fauciho je nutné, aby země zpřísnila hygienická opatření.

- V Moskvě se první lidé mohou ode dneška nechat naočkovat proti koronaviru. Jako první na vakcínu mají nárok zdravotníci, sociální pracovníci a zaměstnanci ve školství. Vakcína Sputnik V se podává ve dvou dávkách, nicméně portál Meduza v pátek informoval, že farmaceutické firmy zatím stíhají vyrábět jen tu první.

- Dlouho varovali odborníci americkou veřejnost, že nastane „jedno z nejtemnějších období v historii veřejného zdraví“, pokud se situace nezlepší. A tento čas už nastal, píše CNN. Na těžkou zimu se připravují lékaři, pohřební ústavy i potravinové banky.

Světové dění jsme sledovali také včera:

  • Francie eviduje téměř 13 000 pozitivních testů za den

    Francouzské úřady v sobotu zaznamenaly 12 923 pozitivních testů na koronavirus, což je o o 1702 více, než bylo hlášeno v pátek. Země tak vzdoruje již měsíc dlouhému klesajícímu trendu ve statistice nově nakažených, píše britský list The Guardian.

    Za posledních 24 hodin mělo ve Francii v souvislosti s koronavirem zemřít 214 lidí, v pátek 284.

  • Šéf labouristů Starmer se izoluje, jeho zaměstnanec má covid-19

    Vůdce britských labouristů Keir Starmer zahájil karanténu poté, co se nákaza koronavirem potvrdila u zaměstnance jeho kanceláře. Příznaky onemocnění nemá, ale do 16. prosince bude pracovat z domova. Informovala o tom televize Sky News.

    V izolaci skončil Starmer letos již podruhé. V září se příznaky nákazy projevily u jednoho z jeho dětí. O dva dny později mělo ale negativní test, což Starmerovi umožnilo vrátit se mezi své kolegy.

  • Itálie hlásí přes 21 000 nově nakažených, méně než předchozí den

    Italské úřady v sobotu zaevidovaly 21 052 pozitivních testů na koronavirus, v pátek jich bylo nahlášeno 24 099. Ministerstvo zdravotnictví také informovalo o dalších 662 úmrtích v souvislosti s covidem-19, píše britský list The Guardian. Číslo kleslo i v tomto případě, v pátek s virem zemřelo 814 lidí.

  • V Brémách se sešli odpůrci i příznivci opatření proti koronaviru

    Odpůrci protikoronavirových opatření na dnešní odpoledne plánovali v centru Brém demonstraci, které se mělo zúčastnit 20 000 lidí. Německý ústavní soud dnes nicméně potvrdil rozhodnutí soudu nižší instance, který demonstraci odmítl povolit.

    Úřady v Brémách rozmístily velké množství pořádkových sil i několik vodních děl, aby zákaz této velké demonstrace prosadily. Odpoledne se ve městě shromáždily stovky lidí, kromě odpůrců opatření to byli rovněž jejich zastánci, jejichž protidemonstrace zakázána nebyla. Celkově policie v obou táborech napočítala zhruba 400 lidí, napsala agentura DPA.

  • Švýcarsko jako evropský rebel. Navzdory výzvám se v zemi bude dál lyžovat

    Alpská střediska v Rakousku, Francii, Německu a Itálii zřejmě zůstanou nějakou dobu zavřená kvůli obavám ze šířící se nákazy mezi návštěvníky. Zimní turistika tak v daných zemích utrpí velké ztráty. Švýcarsko se jim dosud vyhýbá.

  • Portugalsko o Vánocích zmírní opatření proti koronaviru

    Portugalsko během Vánoc zmírní opatření proti koronaviru, aby umožnilo lidem navštívit blízké. Následně však budou opatření opět zpřísněna, aby se zabránilo šíření viru při novoročních oslavách. Oznámila to dnes portugalská vláda.

    Premiér Antonio Costa uvedl, že restrikce na vnitrostátní cestování nebudou platit od 23. do 26. prosince. Upozornil nicméně, že na Silvestra bude opět zakázán pohyb mezi regiony. Podle premiéra pak budou 31. prosince povolena venkovní shromáždění maximálně o šesti lidech a dvě hodiny po půlnoci již budou všichni muset být zpátky ve svých domovech, napsala agentura Reuters.

  • Maďarsko hlásí 193 úmrtí kvůli covidu, rekord třetí den v řadě

    V Maďarsku za posledních 24 hodin přibylo 193 úmrtí pacientů nakažených koronavirem, píše agentura MTI. Jde o rekordní nárůst třetí den v řadě, v pátek maďarské úřady informovaly o 189 zemřelých, ve čtvrtek o 182.

    Podle statistik Evropského střediska pro prevenci a kontrolu nemocí má Maďarsko v rámci EU v dvoutýdenním průměru jeden z nejvyšších počtů zemřelých v souvislosti s koronavirem v přepočtu na 100 000 obyvatel. Ve snaze zabránit šíření koronaviru vláda premiéra Viktora Orbána před třemi týdny vyhlásila částečnou uzávěru země, platí například zákaz nočního vycházení a uzavřeny jsou střední školy.

  • Spojeným státům americkým hrozí přetížení nemocnic

    Američtí odborníci se obávají přetížení nemocnic a růstu počtu mrtvých za den. V pátek bylo v souvislosti s covidem-19 zaznamenáno v celých Spojených státech 2861 úmrtí, odborníci ale varují, že brzy může být překonána hranice 3000 mrtvých za den. Podle předního amerického epidemiologa Anthony Fauciho je tak nutné, aby Spojené státy zpřísnily hygienická opatření.

  • Britští lékaři varují: Očkování uleví nemocnicím až na jaře

    Britští lékaři varují, že vakcína proti koronaviru bude mít v příštích třech měsících na počet hospitalizací jen malý vliv. Podle dopisu zaslaného CMO zdravotnickému personálu v Anglii, Walesu, Skotsku a Severním Irsku účinky očkování budou pravděpodobně citelné až na jaře a pracovníci by se měli připravit na „obzvláště tvrdou“ zimu.

    „Ačkoli velmi vítaná zpráva o vakcínách znamená, že se můžeme těšit na rok 2021 s větším optimismem, zavedení vakcín bude mít jen okrajový dopad na snížení počtu hospitalizací s covidem v příštích třech měsících. Lidé se budou kolem Vánoc a Nového roku stýkat, a to může vyvinout další tlak na nemocnice, a na to musíme být připraveni,“ stálo ve zprávě pro lékaře. Očekává se, že se v Anglii začne očkovat poprvé v úterý. Severní Irsko také uvedlo, že je na dobré cestě zahájit očkování příští týden.

  • Írán uvolňuje opatření, situace je ale nahnutá

    V Teheránu se ode dneška částečně uvolňují opatření proti šíření nákazy, ale úřady lidi nabádají k opatrnosti, protože situace je stále křehká. Po dvou týdnech se znovu mohl otevřít teheránský Velký bazar, obchodní centra a některé další podniky. Uzávěra platila od 21. listopadu také v jiných velkých městech, jako je Isfahán, Šíráz, Mašhad a desítkách dalších. Zavřít musely všechny obchody, které neprodávají nezbytně potřebné zboží, a také restaurace. Nadále tam v noci lidé například nesmějí vyjíždět soukromými auty a podniky musejí zavřít ve stanovenou hodinu.

    Prezident Hasan Rúhání dnes varoval, že nechybí mnoho, aby v Teheránu byla uzávěra znovu obnovena a že se to může týkat i dalších měst, pokud se lidé nebudou řídit pravidly proti šíření koronaviru. Mluvčí ministerstva zdravotnictví uvedla, že v zemi za poslední den přibylo 321 úmrtí pacientů nakažených koronavirem. Před poslední uzávěrou se počet mrtvých během jednoho dne dostal na téměř 490. Írán od začátku současné pandemie eviduje skoro 1,029 milionu nakažených, za posledních 24 hodin jich přibylo 12 181. V Íránu žije přes 83 milionů lidí.

  • San Francisco a okolí zavře od neděle restaurace a hřiště

    San Francisco a okolní oblasti zavedou kvůli sílící epidemii koronaviru od neděle přísnější omezení řady aktivit. V San Francisku se uzavřou restaurace, hřiště či kadeřnictví a další obchody a provozovny, jež zůstanou otevřené, budou muset omezit svou kapacitu, píše dnes agentura Reuters. Zpřísnění opatření ohlásil ve čtvrtek stát Kalifornie, a to pro oblasti, kde míra volných lůžek na jednotkách intenzivní péče klesla pod 15 procent.

    „Musíme udělat, cokoliv je nutné, abychom dostali virus pod kontrolu,“ uvedla starostka San Franciska London Breedová. San Francisco se rozhodlo zavést omezení, ačkoliv míra volných lůžek je v oblasti ještě nad 15 procenty. Opatření, jež se vztahují i na města jako Oakland, Berkeley či sídlo mnohých technologických firem Palo Alto, patří k těm nejtvrdším, která zavedla americká města, uvádí Reuters. Radnice očekává, že omezení budou platit do 4. ledna.

  • Počet mrtvých v Íránu v souvislosti s covidem-19 překročil 50 tisíc

    Celkový počet íránských obětí koronaviru v sobotu překročil 50 000, přičemž za posledních 24 hodin bylo zaznamenáno 321 nových úmrtí, uvedlo ministerstvo zdravotnictví. Počet případů v nejvíce postižené zemi na Blízkém východě dosáhl 1 028 986, uvádí agentura Reuters.

  • Argentina chce financovat vakcínu daní z velkých majetků

    Argentinský parlament schválil jednorázovou daň z velkých majetků, která má financovat očkování a další výdaje související s epidemií koronaviru. Informuje o tom dnes agentura AFP. Novou daň má platit asi 12 000 nejbohatších Argentinců a do státní pokladny má přinést přes tři miliardy dolarů (zhruba 70 miliard korun). Podle kritiků ale daň poškodí investice a rozvoj podniků.

    Návrh zákona na zavedení nové daně, kterou v pátek schválil argentinský senát, předložil poslanec Maximo Kirchner, syn bývalých argentinských prezidentů Nestora a Cristiny Kirchnerových. Novou majetkovou daň budou platit jen osoby s majetkem v hodnotě 200 milionů argentinských pesos a více (53,5 milionů korun a více). Daň má několik sazeb, od 3,5 procenta do 5,25 procenta.

  • Díkůvzdání a Vánoce. Fauci se obává dalšího náporu hospitalizací

    Případů hospitalizovaných s covidem-19 v USA přibývá a odborníci varují, že se zanedlouho projeví nápor nakažených z období Dne díkůvzdání. „Ještě nezažíváme plný dopad potenciálního nárůstu,“ řekl v pátek večer CNN Anthony Fauci. „Cestování spojené s Dnem díkůvzdání, shromažďování na rodinných a společenských setkáních s lidmi uvnitř, někdy bez roušek. Takže to může vyvrcholit za dva až tři týdny.“ Nárůst očekává o to horší i kvůli blížícímu se vánočnímu období. „Takže jsme opravdu velmi znepokojeni,“ řekl Fauci. Ačkoli je očkování na obzoru, zdravotničtí úředníci varují, že smysluplný účinek nemusí být vidět až do pozdního jara.

  • Premiér Manitoby: Pokud si myslíte, že covid neexistuje, jste idioti

    Provinční lídr v Kanadě vzkázal v emotivním projevu obyvatelům svého regionu, že jim „krade Vánoce“ pro jejich vlastní bezpečí. Brian Pallister, premiér Manitoby, vyzval lidi, aby se o Vánocích nescházeli, protože případů v provincii přibývá. Na čtvrteční konferenci řekl: „Udělám to, co považuji za správné. A právě teď musíme zachraňovat životy. Pokud nevěříte, že covid existuje, tak jste právě teď idioti. Jsem člověk, který krade Vánoce, aby vám zajistil bezpečí, nemůže to počkat.“ Pallister dříve čelil kritice během pandemie, protože si údajně užíval dovolenou na Kostarice, a byl obviněn z uspěchaného uvolnění opatření ke znovuotevření ekonomiky.

  • V Rusku začalo očkování

    V Rusku za poslední den přibylo 28 782 nových případů koronavirové infekce, což je nejvíce od začátku pandemie. V hlavním městě se první lidé mohou ode dneška nechat naočkovat proti koronaviru. Jako první na vakcínu mají nárok zdravotníci, sociální pracovníci a zaměstnanci ve školství, tedy profese, které přijdou do styku s velkým množstvím lidí.

    „Během pěti hodin se na očkování zaregistrovalo 5000 lidí,“ napsal v pátek na své internetové stránce moskevský starosta Sergej Sobjanin. Vakcínu mohou dostat lidé do 60 let, vyloučeni z očkování jsou pacienti s určitými chronickými nemocemi, těhotné ženy a ti, kdo v uplynulých dvou týdnech měli nějaké respirační onemocnění. Vakcína Sputnik V se podává ve dvou dávkách, nicméně portál Meduza v pátek informoval, že farmaceutické firmy zatím stíhají vyrábět jen tu první. Mezi oběma dávkami má být třítýdenní rozestup. Rusko kromě Sputniku V už schválilo také vakcínu ze sibiřského střediska Vektor, která se nazývá EpiVakKorona.

  • Jihokorejské úřady vyzývají k ostražitosti, čísla jsou na březnových hodnotách

    Jihokorejské úřady naléhají na lidi, aby byli ostražití. Úroveň nákazy opět dosáhla úrovně z konce března. Podle Reuters je nejvíce případů v hlavním městě Soulu. Agentura pro kontrolu a prevenci nemocí v zemi v sobotu ohlásila 583 nových případů. Jižní Korea zažívala prvotní úspěchy za včasné zachycení nemoci. V neděli místní očekávají oznámení vlády o případném dalším zpřísňování.

  • Italové: Vánoční zákaz cestování je od vlády jako facka

    Krok italské vlády zakázat lidem cestovat po celé zemi během vánočního období místní popisují jako „facku“ rodinám a hluboce zakořeněným tradicím. V Itálii na doporučení vědců volajících po skromnějších svátcích zavádí jedny z nejtvrdších vánočních pravidel v Evropě. Nařízení vláda podepsala v den, kdy Itálie dosáhla denního rekordu obětí pandemie - 993.

    Od 20. prosince do 6. ledna bude lidem zakázáno cestovat mezi regiony, kromě pracovních, zdravotních nebo nezbytných důvodů. Úplný zákaz opuštění města bude platit na Štědrý den, Den svatého Štěpána nebo Nový rok. To zabrání příbuzným žijící v různých městech, aby se shromažďovali. Během tiskové konference ve čtvrtek večer premiér Giuseppe Conté varoval, že „Italy čekají jiné Vánoce“. Dodal, že třetí vlna může udeřit již v lednu. „Je nezbytné být opatrní a chránit naše blízké,“ dodal Conte.

  • První milion případů v USA přibyl za 96 dnů. Poslední jen za pět

    Dosáhnout jednoho milionu nakažených v USA trvalo 96 dnů. Z deseti milionů na jedenáct už jen týden a ze třinácti na čtrnáct pět dnů.

Reklama

Hlavní zprávy