Hlavní obsah

Odborníci restaurují fresky v krnovské koncertní síni

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Dobu pandemie, kvůli níž jsou kulurní zařízení uzavřená, využívá Krnovské Městské informační a kulturní středisko (MIKS), pod které patří muzeum, kino či koncertní síť, i k dalším úpravám.

Článek

Kulturní středisko využívá internet pro komunikaci s fanoušky. Navíc připravuje akce, které by se ještě letos konat mohly. „V kulturních zařízeních využili jejich osiřelosti k opravám. V kině se například pustili do rekonstrukce toalet a rozsáhlou rekonstrukcí prochází také divadlo,“ řekla. Vymalovány podle ní byly výstavní prostory ve Flemmichově vile a v Koncertní síni svatého Ducha restaurátoři pracují na historických freskách. „Už vloni se nám potvrdilo, že štěstí přeje připraveným. Kromě úprav proto chystáme desítky akcí pro veřejnost,“ řekla ředitelka MIKS Petra Manczalová.

Dodala, že v létě chtějí pokračovat v akcích, které se osvědčily loni, i když byl limit pro akce třeba jen 100 lidí. A také nyní hledají způsoby, jak veřejnosti za současných nepříznivých podmínek zprostředkovat kulturní dění. Na facebooku proto pořádají pravidelné kvízy a soutěže, seznamují se zajímavostmi z depozitářů nebo připomínají různá výročí.

Ve venkovních vitrínách kina zorganizovali také výstavu k 60. výročí od přestavby kina. „Vyzdobili jsme proto venkovní vitríny, v nichž se běžně nachází program. Lidé si zde nyní mohou prohlédnout dobové plakáty, různá motta režisérů či legendární hlášky z filmů. Věříme, že alespoň touto formou se společně pobavíme. Skříňky pravidelně aktualizujeme a doplňujeme o zajímavé materiály z archivu,“ dodala Manczalová.

Do sběru historických materiálů se rozhodli pracovníci střediska zapojit také veřejnost, jež může přispívat snímky či předměty, které mají vztah nejen ke kinu, ale aktuálně také k textilní továrně Karnola.

Reklama

Doporučované