Hlavní obsah

Odbourávat odpady jsem začal, když se moje děti málem otrávily formaldehydem, říká ekolog

Rozhovor s Tomášem Hajzlerem. Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Bezodpadová domácnost je pro spoustu lidí nepředstavitelná. Podle ekologa Tomáše Hajzlera se v ní dá ale pohodlně žít. Tento styl života není dražší nebo náročnější, jak by se mohlo na první pohled zdát. A službu omezením odpadů prokážeme jak planetě, tak svému zdraví.

Článek

Jak často chodíte vynést odpadky? V takzvané bezodpadové domácnosti to jde třeba jen dvakrát do měsíce. Nepředstavujte si však smetím přetékající koš, ale malý pytlík, kupičku papíru a plastu. „Zredukování odpadu byl postupný proces. Urychlil se ale tím, že jsem otrávil své děti. Nastěhoval jsem je totiž do bytu, kde bylo výrazně více formaldehydu, než je zdrávo,” popisuje ekolog Tomáš Hajzler svou cestu k životu bez odpadu. Dodává, že na základě této příhody se začal zajímat o to, do čeho se balí například potraviny. A měl jasno - plasty už v životě nechce.

Pokud vás myšlenka bezodpadové domácnosti láká, zapomeňte na supermarkety. Rodina Tomáše Hajzlera zredukovala nákup věcí k uspokojení takzvaných falešných potřeb. Proces je snazší pro rodiny, které pracují z domova. A začátek může být jednoduchý - stačí si na nákup ušít textilní tašku.

Ekologicky byl dnes naladěn i Radek Hrdina. V rubrice Česko vstává navštívil trojnásobnou maminku Kláru Khol, která vyměnila papírové pleny za látkové.

Česko vstává s Radkem Hrdinou.Video: Seznam Zprávy

Celý pořad Ráno na gauči sledujte každý všední den od 7:00 na celoplošné Televizi Seznam.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

Reklama

Související témata:

Doporučované