Hlavní obsah

Čunek podepíše tendr k nové nemocnici, pokud mu dají právníci zelenou

Foto: Seznam Zprávy

Jiří Čunek

Reklama

aktualizováno •

Odcházející hejtman Zlínského kraje Jiří Čunek (KDU-ČSL) by mohl ještě podepsat výběr projektanta nové krajské nemocnice ve Zlíně, kterou však budoucí krajská koalice odmítá. Nejprve se ale poradí s právníky.

Článek

Antimonopolní úřad v čele s Petrem Rafajem definitivně zamítl rozklad, který se týkal výběru projektanta na stavbu nové krajské nemocnice ve zlínské části Malenovice. Končící lidovecký hejtman Jiří Čunek tak může podepsat projekt ještě předtím, než svou funkci ve vedení Zlínského kraje opustí.

Čunek Seznam Zprávám řekl, že projekt nechal ve čtvrtek dopoledne poslat právníkům, kteří mu mají dát do příštího týdne stanovisko. Pokud bude jejich stanovisko kladné, nevyloučil, že projekt podepíše.

„Zadal jsem právníkům úkol, aby ho vyhodnotili a řekli pro a proti. Pokud bude více pro, tak bych projekt mohl podepsat,“ řekl Čunek Seznam Zprávám. Jasné stanovisko ale hodlá říct do konce příštího týdne. Nejde podle něj o libovůli hejtmana. „Je to nyní v právní rovině, nikoliv politické,“ doplnil.

Zástupci nové krajské koalice, kteří jsou proti výstavbě krajské nemocnice, Jiřího Čunka vyzývají, aby projekt nepodepisoval. „Opakovaně jsme senátora Čunka vyzvali, aby nečinil v této záležitosti žádné další kroky a plně respektoval výsledky voleb,“ oznámil budoucí hejtman za ANO Radim Holiš.

Zlínský zastupitel za STAN Petr Gazdík, který byl dlouhodobě pro výstavbu nemocnice, Seznam Zprávám řekl, že by bylo fér, kdyby své kroky odcházející hejtman konzultoval s novou koalicí.

„Jedná se o důležitý podpis, dle mého názoru by měl pan Čunek tento krok konzultovat s novou koalicí,“ řekl Gazdík Seznam Zprávám.

Projektant za 351 milionů

Za vítěze zakázky vybrali krajští radní sdružení „Nová nemocnice – Zlín“ za nabídkovou cenu 351 milionů korun bez DPH. Proti podmínkám v zadávacím řízení soutěže však podala námitku společnost JIKA-CZ z Hradce Králové.

Poté, co ÚOHS rozhodl o tom, že soutěž na projektanta je v pořádku, podala firma na přelomu července a srpna proti tomuto rozhodnutí rozklad. „Mohu potvrdit, že včera (ve středu) bylo vydáno rozhodnutí předsedy ÚOHS, kterým byl zamítnut rozklad navrhovatele JIKA-CZ, s. r. o.,“ uvedl mluvčí úřadu Martin Švanda.

Čunek už sklidil kritiku od nové koalice minulý týden, kdy těsně po krajských volbách koupil od církve pozemky za 42 milionů korun ve Zlíně-Malenovicích pro stavbu plánované krajské nemocnice.

„Považujeme takové jednání za nezodpovědné a nemorální vzhledem k tomu, že o budoucnosti nové nemocnice měla rozhodnout až nově sestavená koalice,“ uvedli zlínští Piráti, kteří by měli s ANO, ODS a ČSSD vytvořit koalici.

Na základě výpisu z registru smluv došli Piráti ke zjištění, že v den, kdy budoucí koalice Zlínského kraje podepsala memorandum o spolupráci, podepsal stávající hejtman Jiří Čunek kupní smlouvy na pozemky potřebné k výstavbě nové nemocnice v hodnotě 42 milionů.

Reklama

Doporučované