Hlavní obsah

Odejde americká armáda ze Sýrie? Rozpor v otázce si vymyslela média, bojuje se dál, řekl Pompeo

Mike Pompeo uvedl, že USA budou dál bojovat v Sýrii proti IS.Video: Valérie Dvořáková , Profimedia.cz, AP, Reuters

 

Reklama

Podle amerického ministra zahraničí Mikea Pompea není žádný rozpor ve strategii v boji USA proti Islámskému státu v Sýrii. Uvedl, že Spojené státy budou i nadále s Islámským státem bojovat. Prezident Donald Trump ale v prosinci tvrdil pravý opak, čímž vyvolal rozruch mezi americkými spojenci.

Článek

Donald Trump minulý rok v prosinci oznámil, že američtí vojáci působící v Sýrii budou staženi s tím, že Islámský stát byl poražen. Po tomto oznámení poradce pro národní bezpečnost John Bolton v lednu veřejně řekl, že stažení asi dvou tisícovek vojáků ze Sýrie se zpomalilo.

Pompeo nyní v Káhiře prohlásil, že konflikt s Islámským státem pokračuje a USA bojuje proti radikálům po celé zemi. Analytici i američtí politici poukazují na rychlou změnu kurzu ve strategii. Například demokrat Adam Smith Trumpa přirovnal k opilému námořníkovi.

„Tohle je verze, kterou si vymýšlejí média. To je v pořádku, všichni si můžete psát, co chcete, ale prezident se vyjádřil velmi jasně. A Bolton i já jsme uvedli, že hrozbu radikálního terorismu považujeme za reálnou,” řekl Pompeo podle CNN.

K odchodu amerických vojáků prezident Trump neposkytl žádný harmonogram. V prosinci avizoval rychlý odchod, později začal tvrdit, že je dost času. Jeho oznámení překvapilo řadu vysokých činitelů ve Washingtonu a přispělo k rezignaci Jamese Mattise na post amerického ministra obrany.

Odchod amerických vojáků ze Sýrie Spojené státy podmiňují poražením zbytků teroristické organizace Islámský stát (IS) a také tím, že Turecko poskytne záruky zajištění bezpečnosti tamním kurdským spojencům USA. Jakékoliv záruky ohledně bezpečnosti kurdských milic, které patří ke spojencům USA, ale turecký prezident Recep Tayyip Erdogan striktně odmítl.

V Sýrii působí asi 2 tisíce amerických vojáků, kteří v boji proti IS podporují arabsko-kurdskou koalici SDF, jejíž hlavní součástí jsou kurdské milice YPG.

Ministr Pompeo je v těchto dnech na cestě po zemích Blízkého východu a snaží se na ní vysvětlit Trumpovu strategii po ohlášeném stažení vojsk ze Sýrie. Pompeo má za sebou jednání v Jordánsku a v Iráku, z Egypta pak odjede do oblasti Perského zálivu.

Reklama

Doporučované