Hlavní obsah

Odklad zápasů a skreče. Nemůžeme dýchat, zní od tenistů před Australian Open

Jednou z hráček, která bojovala s problémy s dýcháním byla v Austrálii Maria Šarapovová. Nejhůře na tom ale byla Slovinka Jakupovičová, která musela kvalifikaci na Australian Open dokonce vzdát.Video: AP

 

Reklama

Celá Austrálie prožívá kvůli stále zuřícím požárům hrůzné období. Přírodní katastrofa podstatně zhoršila kvalitu ovzduší, která je nyní tématem číslo jedna také v tenisovém světě. Kvalifikační zápasy Australian Open musely být kvůli špatným podmínkám nejprve odloženy. Po jejich začátku pak tenistky bojovaly s dýchacími problémy. Jedna z nich dokonce musela utkání skrečovat.

Článek

Nebyla to vůbec hezká scéna. Slovinská tenistka Dalila Jakupovičová vyhrála proti Švýcarce Vögeleové první set, v tom druhém se schylovalo k dramatické koncovce. Vtom se ale Slovinka sesula k zemi. Problémy s dýcháním spojené se záchvatem kašle byly tak obrovské, že musela nadějně rozehraný duel vzdát. To vše v kvalifikaci na první grandslam sezony.

„Bylo to opravu hrozné, nikdy jsem nic podobného nezažila. Myslím, že hrát v takových podmínkách není fér, protože to pro hráče rozhodně není zdravé. Byla jsem překvapená, že jdeme vůbec hrát, ale popravdě jsme neměli moc na výběr. Nemám astma, nikdy jsem neměla problém s dýcháním při vysokých teplotách, ale tohle je něco jiného,“ nechala se slyšet Jakupovičová.

Paradoxní je, že tenisté usilující o účast v hlavní soutěži Australian Open bojují na kurtech ve chvíli, kdy je ostatním obyvatelům Melbourne doporučeno nevycházet ven z domu. Osmadvacetiletá slovinská hráčka navíc nebyla jediná, kdo si stěžoval na podmínky přímo na kurtu.

Další kvalifikantka Eugenie Bouchardová z Kanady si musela během utkání vzít tzv. medical break, protože pociťovala silnou bolest hrudníku. Předčasně ukončena pak byla exhibice v Kooyongu mezi Marií Šarapovovou a Laurou Siegemundovou.

Foto: Profimedia.cz

Na špičkový tenis jedině s maskou.

„Ke konci druhého setu jsem začala kašlat, ale myslela jsem si, že to je důsledek mojí předchozí nemoci. Pak jsem ale viděla Lauru jak si na ten samý problém stěžuje u rozhodčí. Byly jsme na kurtu přes dvě hodiny, takže to bylo určitě správné rozhodnutí,“ řekla Šarapovová.

Začátky kvalifikačních zápasů musely být v Melbourne o hodinu posunuty, protože dopoledne byla kvalita vzduchu neúnosná. Je otázkou, zda se poté podmínky natolik zlepšily, že mohli tenisté dostat pro vstup na kurty zelenou.

„Ještě ráno byl kouřový opar opravdu velký. Nikdy bychom ale hráče a hráčky nevystavili zbytečnému nebezpečí, rozhodně neuděláme žádná rozhodnutí, která by měla negativně ovlivnit jejich zdraví,“ ujistil ředitel Australian Open Craig Tiley.

Pozastavení tréninků a posunutí času kvalifikačních zápasů proběhlo na základě měření kvality ovzduší, které organizátoři v Melbourne už několik dní pravidelně provádí. Podle nich by se měla situace v příštích dnech zlepšit, tak tomu ale ve druhém největším australském městě v posledních dnech rozhodně nebylo, spíše naopak. Podle indexu znečištění jsou podmínky v Melbourne hodnoceny jako velmi nezdravé.

Podle aktuálních údajů o kvalitě ovzduší jsou podmínky v Melbourne velmi nezdravé. (Zdroj: waqi.info)

Australian Open má začít v pondělí 20. ledna, ale je otázkou, zda první grandslam sezony začne přesně podle původního „jízdního řádu“. Řada odborníku i hráčů tvrdí, že to rozhodně není dobrý nápad. Minulý týden veřejně vystoupil například Novak Djokovič s myšlenkou, že by organizátoři turnaje měli minimálně zvážit odložení startu turnaje.

Reklama

Související témata:

Doporučované