Hlavní obsah

Italové se nechtějí očkovat kvůli dovolené. Druhou dávku dostanou i na pláži

Foto: Profimedia.cz

Očkování na pláži? V Itálii možná brzy realita. (Pláž v Ostii v Římě, ilustrační snímek.)

Reklama

Dovolená, nebo raději druhá dávka vakcíny? Miliony Italů stojí před tímto rozhodnutím a velká část z nich upřednostňuje dovolenou, uvádí místní média. Vláda proto plánuje očkovat své občany i v čase dovolené, kdy nepobývají doma.

Článek

Po měsících čekání na vakcínu proti covidu-19 někteří Italové opouštějí ordinace bez toho, aby jim zdravotníci aplikovali první dávku. Důvod je jednoduchý, v čase podání druhé dávky jsou na dovolené.

Někteří pacienti lamentují nad tím, že už mají rezervovaný hotel nebo budou daleko od domova, jiní se zvednou a rovnou odchází, řekl deníku The New York Times lékař Mario Sorlini z Albina nedaleko Bergama, jednoho z nejzasaženějších italských regionů pandemií covidu-19. Většina pacientů se podle něj s letním termínem smíří, až deset lidí denně ale očkování odmítne. Před lékaři tak stojí také výzva, aby jim očkovací látky zbytečně nezbývaly.

Problém se podle oslovených lékařů i starostů týká většiny Itálie. „Jsem si jistá, že mnozí po tomto náročném roce budou riskovat odložení druhé dávky na dobu po konci dovolené,“ řekla NYT starostka italského Riccione Renata Tosiová. Podle starostky oblíbeného cíle turistů jde o velké nebezpečí pro podzimní období, kdy pravděpodobnost nákazy stoupá. O problému už v otevřeném dopise informovala předsedu regionální vlády. „Musíme dát občanům možnost dokončit svou imunizaci i na dovolené,“ vysvětluje Tosiová.

Kolize termínu očkování a letní dovolené se stala v Itálii tématem číslo jedna. „Druhá dávka blokuje dovolenou,“ uváděl například na titulní straně italský deník Messaggero Veneto. Podle odhadů italských médií má dostat druhou dávku vakcíny proti covidu-19 během letních měsíců přes dvacet milionů Italů, nejčastěji ve věku mezi 40 až 50 lety. Italské regiony tak naléhají na celostátní vládu, aby umožnila očkování italských občanů v místě, kde tráví dovolenou, a to včetně pláží.

„Chceme dát druhou dávku turistům, kteří nepocházejí z Benátska,“ řekl novinářům regionální předseda vlády Luca Zaia. „Stejně tak cizincům, pro které, pokud o to budou mít zájem, můžeme najít řešení,“ dodal Zaia. Předseda benátské regionální vlády se postavil do čela regionů, které požadují po vládě „pružnější“ reakci, aby se tak podařilo zachránit letošní turistickou sezónu. Podle těchto regionů je potřeba rozvolnit „rigidní“ zdravotní systém a umožnit Italům očkování i v oblastech, kam jezdí na dovolenou.

Na situaci už reagují i ostatní italské regiony, každý po svém. V Lombardii na severu Itálie se snaží stanovit termíny očkování tak, aby co nejméně druhé dávky vycházelo na srpen. Předseda vlády regionu Peimont na severozápadě Itálie na konci května oznámil spolupráci s pobřežní Ligurií, jejíž vláda souhlasila s podáním druhých dávek turistům právě z Piemontu.

Jihoitalská Apulie pak navrhuje očkovat turisty ze severu Itálie výměnou za očkování místních, kteří na sever země míří za prací. Ne všechny regiony ale s podobnými plány souhlasí. Například zástupci Toskánska uvedli, že oblast nemá „neomezený počet“ dávek vakcíny. „Dokud nebudeme mít přesnější informace, bude se náš rezervační systém týkat jen našich obyvatel. Stále potřebujeme naočkovat polovinu populace,“ cituje server Local.it Eugenia Gianiho.

Proti rozložení dávek mezi více regionů je pak i hlavní italský koordinátor očkování generál Francesco Paolo Figliuolo. „Kdokoli jede na dovolenou, měl by ji plánovat podle své registrace na očkování,“ nechal se slyšet Figliuolo. Generál zaslal předsedům regionálních vlád dokument, ve kterém varuje před možným vyčerpáním zásob vakcín v turisticky oblíbených oblastech a doporučuje, aby regiony podaly druhou dávku pouze lidem na dlouhodobém pobytu, kteří předem informují místní zdravotnické úřady, uvádí stanice FRANCE24.

Podobné plány pak za nemožné označuje i prezident sdružení italských regionů. „Doufám, že si všichni uvědomují, že na některá místa přijedou miliony a miliony turistů, a že je to technicky nemožné,“ řekl Massimiliano Fedriga novinářům. Fedriga Italům navrhl, aby kvůli podání druhé dávky vakcíny dovolenou na jeden den opustili.

Podle dat agentury Istat v posledním „předpandemickém“ roce 2019 zůstalo 76 procent všech Italů mířících na dovolenou na území Itálie, 47,6 procenta se pak ubytovalo ve svých letních sídlech nebo v ubytováních patřících příbuzným nebo známým.

Očkování v Itálii nadále zrychluje, dosud bylo podle posledních dat plně naočkováno přes 13,8 milionu obyvatel (tedy 23 procent italské populace). Celkem italští zdravotníci podali 41,3 milionu dávek vakcíny proti covidu-19, v pátek jejich denní počet vystoupal na 581 844.

Reklama

Související témata:

Doporučované