Hlavní obsah

Odkopnutí premiéři. Takto v Česku končí bývalí šéfové vlád

Foto: Profimedia.cz, Seznam Zprávy

Co dělají čeští premiéři po odchodu z politiky? To zkoumá aktuální epizoda podcastu Vlevo dole.

Reklama

Článek

Petr Nečas a Bohuslav Sobotka lobbují za byznys s Čínou, Miroslav Topolánek pracuje pro miliardáře a Jiřímu Paroubkovi mizí ze sejfu miliony záhadného původu. Kariéry expremiérů nabírají po konci v politice často nečekaný směr.

V Česku není pravidlem, že by se končícím předsedům vlády vyjednávalo důstojné místo ve státních či mezinárodních institucích či na velvyslanectvích. Tedy až na výjimky, kterými jsou hlavně předsedové úřednických kabinetů, například Jiří Rusnok nebo Jan Fischer.

Proč by se vůbec něco takového mělo dělat? Zaprvé je to otázka jisté prestiže, zadruhé mají odcházející politici v hlavě cenné informace od tajných služeb. A jejich bezprizornosti mohou využít korporace i pochybné režimy.

Situaci nepomáhá ani to, že se u nás expremiéři nerozcházejí v dobrém ani s vlastními stranami. Ty by se o ně mohly postarat, místo toho se od končících šéfů často chtějí odstřihnout kvůli skandálům nebo volebním neúspěchům. Případně nové vedení zkrátka nestojí o konkurenci.

Co dělali a dělají čeští premiéři po odchodu z politiky? Kdo se mohl stát velvyslancem, ale myslel si, že s novou stranou uspěje ve volbách? A vede jediná důstojná cesta ze Strakovky na Hrad? To probírají v podcastu Vlevo dole reportéři Seznam Zpráv Václav Dolejší a Lucie Stuchlíková.

Poslechněte si čerstvou epizodu v přehrávači nad textem.

Vlevo dole

Podcast Václava Dolejšího (@VacDol) a Lucie Stuchlíkové (@StuchlikovLucie), politických reportérů Seznam Zpráv, o české politice nejen vlevo dole, ale také vpravo nahoře. A občas i uprostřed, ale hlavně s nadhledem.

Politické kauzy, problémy tradičních stran, historky ze zákulisí volebních sjezdů i Sněmovny. Každou středu na Seznam Zprávách, Spotify, v Apple Podcasts a dalších aplikacích.

Kompletní archiv dílů Vlevo dole najdete tady, další podcasty a audia Seznam Zpráv tady. Svoje podněty, připomínky nebo tipy posílejte na e-mail audio@firma.seznam.cz.

Reklama

Doporučované