Hlavní obsah

ODS má staronového šéfa. Zeman udělal z úřadu pokleslou reality show, my chceme být ostrovem normálnosti, říká Fiala

Petr Fiala dnes v Ostravě vyjádřil podporu Jiřímu Drahošovi.

 

Reklama

V ostravském hotelu Clarion dnes delegáti sněmu zvolili předsedou Občanské demokratické strany Petra Fialu. Dosavadní lídr občanských demokratů získal v tajné volbě silný mandát.

Článek

„Děkuji delegátům kongresu ODS za opětovné zvolení předsedou ODS. Je to velmi silný mandát pro nabídku, kterou jsem formuloval: jak a kam chci vést stranu. To znamená prosazovat program, to znamená být ostrovem normálnosti, to znamená dále posilovat váhu ODS a váhu pravice,“ uvedl znovuzvolený předseda ODS Petr Fiala.

Třiapadesátiletý politik obhájil funkci předsedy ODS a získal 451 ze 483 platných hlasovacích lístků. Hlasovalo pro něj zhruba 90 procent všech delegátů.

Petr Fiala dále připomněl, že ODS mnozí předpovídali politickou smrt, jejich předpovědi se ale ukázaly jako neopodstatněné.

„Místo minuty ticha, na kterou se naši oponenti a konkurenti těšili, považuji teď za vhodné, aby z našeho kongresu zazněl jeden velký společný potlesk. Naše společné poděkování každému jednomu z 572 962 voličů Občanské demokratické strany. Potlesk jako poděkování za důvěru,“ dodal Petr Fiala.

Cílem staronového předsedy je, aby ODS byla znovu nejsilnější politickou stranou v České republice, a také chce oslovit mladé voliče.

Zemana nechceme

Fiala dnes komentoval rovněž prezidentské volby. Gratuloval Jiřímu Drahošovi k postupu do druhého kola prezidentských voleb. Vyjádřil přesvědčení, že voliči za dva týdny „ukončí toto nepříliš šťastné období”. ODS před volbami žádného kandidáta oficiálně nepodpořila, dávala ale najevo, že si nepřeje pokračování Miloše Zemana v čele státu.

„Občané udělali v prezidentské volbě první krok a já doufám, že za dva týdny uděláme společně i druhý a ukončíme toto nepříliš šťastné období. Gratuluji Jiřímu Drahošovi k postupu do druhého kola a k roli vyzyvatele úřadujícího prezidenta,” napsal Fiala na Twitteru.

„ODS už dříve stanovila jasný politický cíl, že nechce, aby ve funkci pokračoval Miloš Zeman, a tady vidíme, že voliči poslali do druhého kola jako silného kandidáta Jiřího Drahoše, který má šanci prezidenta Miloše Zemana porazit,” řekl později Fiala na kongresu ODS v Ostravě.

Ocenil to, že někteří kandidáti, kteří nepostoupili do druhého kola, už vyjádřili Drahošovi podporu pro druhé kolo. Fiala opět apeloval na občany, aby ve druhém kole přišli k volbám. „Máme velkou šanci na změnu ve funkci prezidenta ČR,” podotkl. Pro ODS je podle Fialy důležité, aby byl na Hradě prezident, který nerozděluje společnost, nezpochybňuje zahraničně-politickou orientaci Česka a ctí ducha ústavy.

Fiala, který dnes na kongresu ODS obhájil funkci předsedy strany, už dříve během dne řekl, že další Zemanův mandát není v nejlepším zájmu České republiky. Podle něj Zeman společnost rozděloval a z noblesního úřadu prezidenta udělal „pokleslou reality show”.

Nové posily ve vedení

Novou posilou ve vedení Občanské demokratické strany je po dnešku poslanec Martin Baxa. Další tři místopředsedové své funkce obhájili, ve vedení občanských demokratů tak bude nadále působit Evžen Tošenovský, Martin Kupka a Miloš Vystrčil. Rozhodli o tom dnes delegáti kongresu ODS, který se koná v Ostravě.

Největší podporu získal Vystrčil, pro něhož hlasovalo 428 delegátů, o jeden hlas méně měl nováček Baxa. Kupku podpořilo 421 delegátů, nejmenší podporu měl Tošenovský se 304 hlasy.

Nominace na místopředsedu získalo šest lidí, poslanec Karel Krejza a někdejší ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba se své nominace vzdali. Nejužší vedení ODS tak bude mít méně žen než dosud, jedinou ženou zůstane první místopředsedkyně Alexandra Udženija. V předchozím vedení figurovala rovněž bývalá starostka Obrnic na Mostecku Drahomíra Miklošová.

Už na začátku kongresu obhájil svou funkci předseda strany Petr Fiala a následně i první místopředsedkyně Udženija. Oba měli silnou podporu z regionů a ve volbě neměli protikandidáta.

ODS vznikla v únoru 1991. V Poslanecké sněmovně je ODS po nedávných volbách druhou nejsilnější stranou. V neděli čeká delegáty kongresu volba výkonné rady, volba kontrolní a revizní komise a volba rozhodčí komise.

Reklama

Doporučované