Hlavní obsah

ODS si v preferencích pohoršila. Přetahuje se o třetí místo se Starosty

Foto: Nikol Mudrová, Seznam Zprávy

Předseda ODS Petr Fiala.

Reklama

Sněmovní volby by v listopadu podle modelu agentury Median vyhrálo hnutí ANO, stejně jako v říjnu by ho volilo 28,5 procenta lidí. S odstupem druzí by skončili Piráti, kteří momentálně mají podporu 14 procent voličů.

Článek

Oproti předchozímu průzkumu si pohoršila ODS, která by spolu s posilujícím hnutím STAN skončila třetí. Obě uskupení by podle modelu nyní získala 10,5 procenta hlasů. Median o tom informoval v tiskové zprávě.

„ODS v říjnu výrazně ztratila a propadla se na třetí až čtvrté místo na úroveň posilujícího hnutí STAN. Na poklesu preferencí ODS se mohlo podepsat hlasování s hnutím ANO o superhrubé mzdě,“ uvedli výzkumníci ve zprávě.

Foto: Median

Volební model agentury Median.

Mírně oslabily i obě strany, se kterými ODS chystá předvolební koalici – lidovci a TOP 09. Obě strany se nyní pohybují těsně kolem pětiprocentní hranice nutné pro vstup do Sněmovny. Jestli jde o trvalý trend, bude jasné v dalším modelu, v němž už bude tento středopravý trojblok uveden jako jeden celek, poznamenali analytici Medianu.

Preference STAN sice dál posilují, podíl přesvědčených voličů strany ale podle Medianu zůstává nízký. STAN by příští rok mělo ve sněmovních volbách kandidovat v koalici s Piráty.

SPD přisoudil aktuální volební model 8,5 procenta voličů, sociální demokracii by v listopadu volilo sedm procent respondentů a komunisty šest procent. KDU-ČSL a TOP 09 se pohybují těsně kolem pětiprocentní hranice nutné pro vstup do Poslanecké sněmovny. Trikolóra by získala podporu 2,5 procenta a zelení 1,5 procenta.

„ANO je nadále na první pozici, ovšem je na stejné úrovni jako v září a říjnu, kdy mírně ztratilo. Mírný pokles může mít spojitost s druhou vlnou pandemie covidu-19,“ dodali. Ještě v srpnu si nejsilnější vládní hnutí premiéra Andreje Babiše drželo stabilní pozici kolem 30 procent, na podzim se pohybuje pod touto hranicí.

Voleb do Poslanecké sněmovny by se v listopadu zúčastnilo 62,5 procenta respondentů, tedy o něco víc, než přišlo k posledním volbám do Sněmovny v roce 2017. Výzkum se uskutečnil v průběhu listopadu na vzorku 1003 respondentů starších 18 let.

Reklama

Doporučované