Hlavní obsah

Odvetná cla na americké zboží zavedla i EU. Je připravená i na 50procentní tarif

EU zvýší cla na některé americké výrobky.Video: Zuzana Lachnitová, AP, Reuters

 

Reklama

Evropská unie od pátku zavádí nová cla pro některé zboží z USA, která se zvýší o dvacet pět procent. Rozhodla o tom Evropská komise.

Článek

Evropská komise zvýší cla na dovoz některých výrobků z USA o dvacet pět procent, rozhodla o tom na středečním jednání. Jedná se protipól k rozhodnutí americké vlády o zvýšení cel na dovoz oceli a hliníku z Evropské unie. Podle webu agentury Reuters to může vést k tržní válce, zejména pokud americký prezident Donald Trump dostojí svým hrozbám o penalizaci evropských aut.

Evropská komise se zaměřila na dovoz amerických produktů včetně těch, které v sobě mají ocel a hliník, zemědělských produktů jako sladká kukuřice a arašídy, dále na bourbon, džíny a motocykly. EU dodala, že je připravena v příštích třech letech zvýšit cla u výrobků až na padesát procent.

Evropská poslankyně a členka evropské obchodní komise Cecilia Mälmstromová řekla, že EU nemá zájem o to, být v této pozici, ale neospravedlnitelné akce USA jí nedávají jinou možnost. Odvetnou reakci Unie označuje za úměrnou pravidlům světového obchodního trhu. Také dodala, že od nich EU odstoupí v případě, že Washington odstraní své tarify.

Donald Trump zvýšil cla na dovoz oceli o dvacet pět procent a hliníku o deset procent na začátku června. Týká se to nejen EU, ale i Kanady a Mexika. Kanada oznámila, že zvýšila cla na dovoz amerických výrobků v hodnotě téměř dvou set osmdesáti miliard českých korun od začátku června. Mexiko zvýšilo cla na dovoz amerických výrobků včetně oceli, vepřového masa a bourbonu před dvěma týdny.

Reklama

Doporučované