Hlavní obsah

Odvolávat ministry online. Šéf Pirátů popisuje představu, jak by měla fungovat politika

Rozhovor s předsedou České pirátské strany Ivanem Bartošem.

 

Reklama

Vyhlásili smělý cíl: V podzimních volbách míří na 10 procent hlasů. A minulý týden je první relevantní průzkum - prováděla jej agentura STEM - poprvé posunul přes pětiprocentní hranici.

Článek

„Dlouhodobě rosteme," pochvaluje si předseda České pirátské strany Ivan Bartoš. „Ve volbách v roce 2013 jsme získali pod tři procenta. Ale při volbách do Evropského parlamentu v roce 2014 jsem jako lídr kandidátky zůstal jen pouhé 3000 hlasů pod hranicí pro vstup. A v krajských volbách loni na podzim jsme měli průměrně tři a půl procenta."

V oněch krajských volbách kandidovali Piráti v několika krajích ve spojenectví se zelenými, tentokrát ale chtějí jít do souboje samostatně. „Říkal jsem mnohokrát Matějovi Stropnickému, že zelení jsou tu už dvacet let a jejich politika našla odraz v programech tradičních stran," vysvětluje sedmatřicetiletý Bartoš. „Ale otázky informační společnosti neřeší velké strany vůbec, nebo způsobem, který je pro nás jako moderní liberální stranu nepřijatelný."

Podívejte se na celý rozhovor s Ivanem Bartošem o programu Pirátů, o tom, které politiky by lidé měli volit i odvolávat v přímé volbě nebo o tom, proč není příznivcem NATO.

Reklama

Doporučované