Hlavní obsah

Ohradu u Muzea umění nově vyzdobil Attila Csörgő, jde o pozvánku na Trienále

Foto: Seznam Zprávy

.

Reklama

Osmatřicetimetrovou ohradu u Muzea umění v Olomouci, za kterou leží parcela pro stavbu budoucího Středoevropského fóra a která se od března proměnila v netradiční výstavní plochu, nově vyzdobil maďarský umělec Attila Csörgő.

Článek

Pro tento prostor upravil svou sérii Occurrence Graphs, která je zároveň součástí chystaného velkého výstavního projektu muzea s názvem Trienále SEFO 2021. Muzeum o tom informuje na webu www.muo.cz.

Autor patří k silné generaci středoevropských umělců, jeho dílo se pravidelně objevuje na mezinárodních výstavních přehlídkách i ve sbírkách významných zahraničních institucí. Vytváří kinetické objekty, dynamické instalace, a komplexní přístroje, ve kterých volně překračuje tenkou hranici mezi uměním a vědou. „Série Occurrence Graphs česky Výskytové grafy, je založena na vztahu vzájemně se prolínajících křivek. Dva černé disky s průhlednými křivkami se částečně překrývají a jejich průnik umožňuje průchod světla z lampy umístěné za nimi,“ uvedl kurátor muzea Jakub Frank.

Zatímco v klidovém stavu působí křivky neuspořádaným a náhodným dojmem, uvede-li se systém do pohybu pomocí elektromotoru, zdánlivě náhodné uspořádání se promění v pravidelný geometrický vzorec s rytmicky se opakujícími tvary. „Pro Ohradu byl pohyblivý systém rozložen do jednotlivých fází a procházejícímu divákovi tak umožňuje simulovat mechanický pohyb přístroje odehrávající se na pozadí,“ doplnil kurátor.

Na dílo se navíc mohou kolemjdoucí podívat i prostřednictvím rozšířené reality. Stačí si jen do chytrého telefonu stáhnout aplikaci Artivive, namířit telefon na prolínající se křivky na ohradě a natočit AR video, které diváci označí @muzeumumeni. Díky fotoaparátu mobilního telefonu se tak divákům odhalí řada dynamických prvků, doplnili zástupci muzea.

Ve výstavní plochu se ohrada Muzea umění proměnila od konce března. Se svou tvorbou se zde postupně představují čeští i zahraniční umělci, zástupci muzea naplánovali celkem sedm výstav, k vidění budou postupně do konce roku. Jako první plochu zabral kolektiv českých autorů s výstavou s názvem Viscum Album, poté ji vystřídala instalace připravená ve spolupráci s festivalem Academia film Olomouc - i tato výstava byla veřejnosti přístupná prostřednictvím technologie AR (rozšířené reality).

Další výstavy se pojí již k letošnímu velkému výstavnímu projektu muzea s názvem Trienále SEFO 2021 - dalšími vystavujícími bude po maďarském umělci Jan Krtička nebo Dan Gregor, řekl ČTK Frank. Dodal, že zhruba na konci června by měla být ohrada prolomena, což umožní návštěvníkům vstup dovnitř do proluky, kde se bude odehrávat během projektu Trienále řada doprovodných programů.

Reklama

Doporučované