Hlavní obsah

Okamura by rád čtyři ministerstva. „Babiš se nehodí do čisté vlády,“ řekl

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Hnutí SPD v předvolební kampani vsadilo na jarmarky.

Reklama

Lídr SPD vysvětlil, proč by jeho hnutí mělo zájem ve vládě obsadit ministerstva vnitra, financí, zahraničí a školství. Ostře se opřel do premiéra Andreje Babiše, který podle Tomio Okamury ztratil u veřejnosti velkou část důvěry.

Článek

Lídr hnutí SPD Tomio Okamura v debatě Partie Terezie Tománkové na CNN Prima News uvedl, že při vyjednávání o vládě by jeho subjekt měl zájem o čtyři konkrétní ministerstva - vnitro, finance, zahraničí a školství.

„Chceme ta ministerstva, která by kopírovala náš program. Na Ministerstvu vnitra chceme prosazovat bezpečnost, nejde jen o uprchlíky. Školství nás určitě zajímá, chceme pevný řád a pevné osnovy, chceme zrušit inkluzi ve školství. Ministerstvo zahraničí by nás také zajímalo, ale o to bude boj. Ministerstvo financí by nás také zajímalo,“ pronesl šéf SPD. S tím, že by po volbách nepohrdl působit ve vedení Poslanecké sněmovny.

Zmínil, že koaliční jednání si neumí představit s Piráty. S hnutím ANO by SPD jednalo, ale trvá na tom, že jeho poslanci by podporovali takovou vládu, ve které by nestanul současný premiér a šéf ANO Andrej Babiš. Podle Okamury klesla důvěra veřejnosti v jeho vládu a není tedy důvod, aby jako předseda vládního kabinetu pokračoval.

„Je to pro nás nepřekročitelné, je tam navíc ještě trestní stíhání Andreje Babiše. Chceme, aby naše vláda byla čistá,“ řekl místopředseda Sněmovny. „Podpora vlády klesla na 20 procent, my chceme být součástí úspěšné vlády. Jestli ANO uspěje a bude jednat o vládě, má na premiéra nominovat někoho jiného,“ dodal Okamura.

Za klíčovou podmínku vstupu SPD do vlády označil možnost referenda o vystoupení z Evropské unie. „Jsme vlastenecká strana, je to pro nás kruciální otázka. Z této podmínky nemůžeme ustoupit,“ konstatoval lídr SPD.

Kdo s kým

K televizní debatě na Primě v neděli vedle Okamury usedly i ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) a lídryně koalice Spolu v Praze Markéta Pekarová Adamová.

Maláčová, která kandiduje jako jednička v Praze, sdělila, že si neumí představit povolební vládní spolupráci ČSSD a SPD. Spolu s Okamurou pak útočila na předsedkyni TOP 09, že koalice Spolu po volbách přestane fungovat a koaliční ODS se domluví s hnutím ANO.

„Přestaňte lhát, máme jednoznačnou smlouvu. Hrozba je pro nás vláda, kterou by sestavily ANO, SPD a KSČM. Nechte těch lží,“ reagovala Pekarová Adamová. Jedinou představitelnou koalicí pro ni je spolupráce Spolu a PirStan.

Okamura ale v tématu vlády údajného sbližování ANO a ODS pokračoval. Zmínil tajemné schůzky v dolní komoře, na dotaz, kdo přesně mu takové informace podal, však důkaz neposkytl.

„Od loňského podzimu probíhají oťukávací schůzky. Nemohu říct jména těch konkrétních lidí, ODS má zájem o Ministerstvo dopravy, jsem ve Sněmovně od rána do noci a ty chodby znám velice dobře,“ mlžil Okamura.

Reklama

Doporučované