Hlavní obsah

Občané jsou majitelé této země a určitě nebudou vyvolávat referendum o každé blbosti, uvedl Okamura ve svém projevu ve Sněmovně

Jednání Poslanecké sněmovny o obecném referendu.Video: PSP ČR, Seznam Zprávy

 

Reklama

Poslanecká sněmovna projednávala zákon o referendu. Tomio Okamura popřel, že by ho hnutí SPD chtělo kvůli odstoupení z Evropské unie. Referendum považuje za hlavní znak přímé demokracie. Po přijetí by ho chtěl mít za závazné pro všechny orgány a osoby. Diskuze byla přerušena do dalšího jednání.

Článek

Kontroverzní poslanecký návrh ústavního zákona konzultovala strana Svoboda a přímá demokracie v uplynulých týdnech hlavně s hnutím ANO. Ve Sněmovně se Tomio Okamura setkával s Helenou Válkovou (ANO).

Pro obecné referendum jsou v tuto chvíli čtyři strany – hnutí ANO a SPD, KSČM a Piráti. Každá má ale jiné představy o jeho pravidlech. Neshodují se jak v počtu nutných podpisů pro vypsání referenda, tak v tom, o čem by Češi mohli rozhodovat.

Největší vášně vyvolává možnost referenda o vystoupení z EU nebo NATO. To prosazuje SPD a KSČM.

Tomio Okamura při svém projevu popřel, že by referendum hnutí SPD chtělo jen kvůli vystoupení z EU. Komentoval také referendum o vstupu do EU z roku 2003, kdy nebyla dána hranice procentem zúčastněných voličů. Dále, dle jeho slov, mají Piráti problém dostát svému slibu přímé demokracie.

Dle Okamury by nám měla přestat vládnout elita a po vzoru Francie by „nové Československo“ nemělo podporovat oligarchii, protože před ústavou jsou si všichni občané rovni. Návrh zákona by neměl být zamítnut hned při prvním čtení pouze proto, že je špatně formulován. Okamura tak vyzval Sněmovnu k hlasování pro posunutí zákona do dalšího čtení.

Okamura uvedl, že hnutí je ochotno vyloučit z hlasování rozpočtové a daňové záležitosti i vystoupení z NATO či EU, pakliže jinak nebude mít zákon šanci na přijetí. V jeho rozhovoru s prezidentem Zemanem prý ale padlo, že referendum by mělo být schopno rozhodovat i o změnách mezinárodních smluv. Prezident republiky pro vyvolání referenda navrhuje 250 000 podpisů, Okamura 100 000.

Jak Okamura ve svém proslovu vyzdvihl, za důležité považuje, aby rozhodnutí přijaté v referendu bylo závazné pro všechny orgány a osoby. Navrhl také nulové kvórum účasti při rozhodování. Platily by stejné podmínky jako například při prezidentských, senátních či poslaneckých volbách. O referendu by tak mohl rozhodnout i jeden občan.

Závěrem Tomio Okamura označil Českou republiku za oligarchický vládní systém, na jehož úkor je demokracie utlačována. Dle jeho slov je důležité demokracii prohlubovat, protože statický demokratický systém beze změn bude upadat. Opakovaně vyzval k podpoře návrhu zákona.

Petr Fiala z ODS ze začátku svého projevu vyvrátil Okamurovy názory a označil je za dehonestaci. Česká republika podle jeho slov rozhodně není oligarchickým stranickým systémem. Podle Fialy je také demagogie a lživý fakt tvrdit, že je přímá demokracie lepší či jakousi vrcholnou verzí demokracie. Podle něj není pravdou, že kdo nechce přímou demokracii, není demokrat.

Za důležité uvedl především tvrzení, že kvalita demokracie rozhodně nezáleží na tom, zda je její forma zastupitelská či přímá. O demokracii rozhodují občané státu - nakolik se demokraty cítí a podle toho také následně rozhodují a volí.

Fiala tvrdí, že z podpory SPD nevzejde nic dobrého. Vyzval k udržení zastupitelské demokracie.

Diskuze o referendu byla přerušena do příštího jednání. Z přítomných 136 poslanců bylo pro přerušení 135. Před příštím projednáním by měl ještě proběhnout informační seminář.

Reklama

Doporučované