Hlavní obsah

Olomouc má interaktivní mapu židovské kultury, vytvořily ji UP a muzeum

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Olomouc má novou interaktivní mapu židovské kultury, pracovali na ní zástupci Univerzity Palackého a Muzea umění. Mapa zachycuje 20 stanovišť mapujících dějiny židovské komunity ve městě a její kulturní a intelektuální dědictví.

Článek

Kromě textů obsahuje i bohatý audiovizuální materiál a obrazovou dokumentaci. Mapa je dostupná ve třech jazykových mutacích, v češtině, angličtině a němčině, a zájemci si ji mohou zdarma stáhnout v aplikaci.

Mapa s názvem Židovská kulturní a intelektuální historie Olomouce vznikla díky spolupráci Centra judaistických studií Kurta a Ursuly Schubertových (CJS) olomoucké filozofické fakulty a Muzea umění Olomouc. „Znalosti historie regionu, ve kterém je od poloviny 12. století doloženo i židovské osídlení, by měly patřit k základní občanské výbavě obyvatel města Olomouce a jeho návštěvníků. Je velmi důležité, aby se informace, z nichž si návštěvníci města tvoří obrázek o společnosti, regionu a potažmo i státě, opíraly o seriózní odborný výzkum a nebyly zavádějící,“ uvedla Ivana Cahová z CJS.

Studenti pod jejím vedením na základě archivních rešerší, dosud publikovaného výzkumu a také rozhovorů se členy Židovské obce Olomouc připravili základ pro textovou část jednotlivých zastavení mapy. Doplnili ji bohatým archivním audiovizuálním materiálem, například hudebními nahrávkami, obrazovou dokumentací, úryvky z deníků, články, recenzemi či dobovými pohlednicemi. Zástupci Muzea umění se postarali o audio verze textů, pro vybraná stanoviště vytvořili soubor virtuálních prohlídek nepřístupných objektů a pořídili aktuální fotodokumentaci objektů.

V aplikaci se podařilo zpřístupnit dnes neznámé či těžko dostupné informace o jednotlivých objektech, jejich majitelích a původním účelu, který se postupně proměňoval. Jednotlivá stanoviště interaktivní mapy mají za úkol seznámit uživatele atraktivní formou s hmotným i nehmotným dědictvím, které ve městě židovská komunita zanechala a které je pro řadu dnešních obyvatel již téměř neviditelné, doplnili tvůrci mapy.

Mapa již byla podle zástupců UP prezentována na několika mezinárodních fórech, jejím prvním odběratelem pro využití v turistickém ruchu se stalo Statutární město Olomouc. Aplikaci do mobilního zařízení s operačními systémy Android a iOS si lze stáhnout na webu actionbound.com/bounds. V aplikaci je následně nutno vyhledat název Olomouc židovská. Jednotlivá stanoviště lze hledat buď soutěžní formou nebo je lze procházet bez ambice získávání bodů.

Reklama

Doporučované