Hlavní obsah

Olomoucká Pevnost poznání se otevře, nabídne výstavu Prales budoucnosti

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Interaktivní olomoucké muzeum Pevnost poznání se otevře návštěvníkům po půl roce příští týden v úterý. Na návštěvníky čeká řada novinek včetně výstavy Prales budoucnosti v expozici Živá voda.

Článek

Výstavu připravili studenti architektury a urbanismu Vysokého učení technického v Brně (VUT), kteří ve vědecké fikci navrhli možnou budoucnost zdejších areálů Korunní pevnůstky a Bezručových sadů. „Chtěli jsme, aby se studenti odpoutali od reality a popustili uzdu fantazii a zároveň se opírali o nejmodernější technologie a současné poznatky vědy. Například proces čištění vody v celém území stojí na metodě čištění vody pomocí nanotechnologií, kterou aktuálně vyvíjí vědci ve výzkumných centrech Univerzity Palackého,“ uvedl ředitel muzea Matěj Dostálek.

Dominantou expozice je model území, který doplňuje projekce a vizualizace jednotlivých částí přírodního parku - nechybí koupaliště, lesní školky, terasové zahrady, vodácký kemp či místa pro relaxaci a meditaci. Nápad dvaceti autorů je zobrazen na panelech zavěšených na trámech interaktivního centra. K výstavě vznikl také samostatný webový portál a video. Zájemci jej najdou na adrese www.pevnostpoznani.cz.

Studenti pracovali pod vedením zkušených architektů Jana Mléčky a Jiřího Marka. „K akci organizátoři připravují další doprovodné aktivity, které budou zveřejněny s ohledem na aktuální vládní opatření,“ doplnila mluvčí muzea mluvčí Martina Vysloužilová.

V Pevnosti poznání čeká od otevření muzea návštěvníky také další program, který se během května zaměří na živou přírodu a její ochranu. Příští víkend se například otevře tradiční prezentace plazů a obojživelníků nazvaná Odpudiví nebo kouzelní, k vidění bude v Laudonově sále.

S ohledem na opatření bude muset muzeum počet návštěvníků regulovat. Návštěvníci musejí mít na tváři respirátor, dezinfikovat si ruce při vstupu do budovy a dodržovat dvoumetrové rozestupy, nejde-li o členy jedné domácnosti. Skupinové prohlídky jsou zakázány a v science centru může být v jednu chvíli maximálně 267 lidí. Provoz gyroskopu a planetária zatím není možný.

Olomoucké interaktivní muzeum Pevnost poznání bylo otevřeno v dubnu 2015, jeho vybudování stálo přes 150 milionů korun. Je vybaveno více než 200 modely a přístroji. Muzeum se hned po otevření zařadilo mezi hojně navštěvované turistické cíle v Olomouckém kraji. Ročně do něj zavítá na 100.000 návštěvníků.

Reklama

Doporučované