Hlavní obsah

Olomoucká Pevnost poznání snížila kapacitu na 125 návštěvníků

Foto: Getty Images

Olomouc.

Reklama

Na 125 návštěvníků v jednu chvíli snížila po otevření po uvolnění covidových opatření svou kapacitu olomoucká Pevnost poznání. Interaktivní muzeum Univerzity Palackého se otevřelo po dvouměsíční přestávce v pátek.

Článek

Podle jeho zástupců se naladilo na adventní atmosféru. Pro návštěvníky chystá tvůrčí dílny i vánoční chemické pokusy.

Pevnost může mít podle epidemického systému PES otevřeno na 25 procent své kapacity, což je 125 návštěvníků najednou. Koordinátoři proto prosí učitele, kteří do centra plánují cestu se svými žáky, aby se dopředu nahlásili. Platí to také pro jiné větší skupiny. Nezbytné je mít uvnitř muzea nasazenu roušku a použít dezinfekci u vstupu. „Plně si uvědomujeme, že situace je nadále kritická. Apelujeme proto na potenciální návštěvníky, aby dodržovali příslušná opatření,“ uvedl ředitel Pevnosti poznání Matěj Dostálek.

Návštěvníky čeká interaktivní model sopky, který vznikl v dílnách Pevnosti, když bylo zavřeno. „Na modelu si lidé zkusí pojmenovat jednotlivé části sopky. Po stisknutí tlačítka na vlastní oči uvidí vroucí magma, jež stoupá k povrchu, kde se rozlije do lávových proudů. Těšit se mohou i na menší výbuch,“ popsala model jeho autorka Michaela Hašková.

Kromě opravy a tvorby exponátů se tým popularizačního centra věnoval natáčení instruktážních videí. Novinkou je také virtuální prohlídka, jejíž vznik finančně podpořil Olomoucký kraj. Nechybělo ani on-line vyučování matematiky a fyziky, které pokračuje v prosinci. Tento víkend otevírá muzeum i tvůrčí vědecké dílny, v nichž si budou moci zájemci vlastnoručně vyrobit dárky.

Pevnost poznání byla otevřena v dubnu 2015, vybudování stálo přes 150 milionů korun. Je vybavena více než 200 modely a přístroji. Muzeum se hned po otevření zařadilo mezi hojně navštěvované turistické cíle v Olomouckém kraji. Ročně do něj zavítá na 100 000 návštěvníků.

Reklama

Doporučované