Hlavní obsah

Olomoucká univerzita nabízí nový obor ochrany veřejného zdraví a další programy

Foto: Getty Images

Půvabné olomoucké náměstí.

Reklama

Fakulta zdravotnických věd Univerzity Palackého (FZV UP) otevře letos na podzim nový studijní program zaměřený na ochranu a podporu zdraví. Přihlášky na nový obor mohou uchazeči podávat do poloviny března.

Článek

Olomoucká fakulta je jediná v ČR, která umožňuje tento obor studovat v prezenční i kombinované formě. Absolventi najdou nejčastěji uplatnění v krajských hygienických stanicích. Ochrana veřejného zdraví zahrnuje rozsáhlé spektrum zdravotnických oborů z oblasti epidemiologie a prevence infekčních a neinfekčních nemocí.

„Absolventi našeho nově otevíraného bakalářského programu získají způsobilost k výkonu zdravotnického povolání na pozici asistenta ochrany a podpory veřejného zdraví podle příslušné legislativy, a pomohou tak saturovat personální nedostatek v této oblasti,“ uvedla Jana Janoutová, přednostka Ústavu zdravotnického managementu a ochrany veřejného zdraví FZV UP, který nový program garantuje.

Ke studiu se mohou hlásit uchazeči s dokončeným středoškolským vzděláním. Studijní plán programu zahrnuje jak teoretické předměty z medicínské oblasti, tak předměty odborné, zaměřené na získání znalostí potřebných k vyhodnocení vlivů faktorů životního a pracovního prostředí. Praktické vyučování zahrne ochranu a podporu veřejného zdraví, státní zdravotní dozor, tvorbu a řízení zdravotnických programů a také základní laboratorní metody. V této oblasti navázala fakulta spolupráci s krajskými hygienickými stanicemi a zdravotními ústavy.

Nové obory otevírá olomoucká univerzita každoročně podle poptávky. Letos se například objeví doktorský studijní program v oboru psychologie zaměřený na práci a dopravní psychologii. Teologická fakulta se chystá otevřít studijní program zaměřený na péči o duševně nemocné v domácím prostředí. Reaguje tak na reformu psychiatrické péče. Fakulta tělesné kultury přišla s bakalářským studijním programem Sportovní specialista – duální kariéra vrcholových sportovců.

Reklama

Doporučované