Hlavní obsah

Olomoucké bary a restaurace pociťují propad rezervací pro firemní večírky

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Až o desítky procent klesl letos podle některých majitelů olomouckých barů a restaurací počet rezervací pro firemní vánoční večírky.

Článek

Zatímco v předchozích letech byly jejich prostory na období před Vánocemi zamluvené několik týdnů dopředu, letos jsou firmy obezřetné, šetří a velkou roli hraje i nutnost se prokazovat očkováním či negativními testy, zjistila ČTK. Po zpřísnění protiepidemických opatření organizátoři akcí také řadu již zamluvených rezervací nyní ruší. Vánoční večírky přitom patřily z hlediska tržeb pro gastroprovozy k nejlukrativnějším během roku.

Menší počet rezervací zaznamenávají například v The BLACK STUFF Irish Pub. Podle jeho provozovatele Zdenka Kortiše roli hraje především postoj firem v současné nejisté době. „Pár rezervací máme, ale jde pocítit, že firmy jsou opatrné. Dříve to byla pro ně i reklama, že mohly pozvat své partnery, zaměstnance a klienty, v dnešní době to málokterá firma riskne,“ řekl ČTK Kortiš. „Nějaké rezervace na vánoční večírky jsou, ale ty budgety jsou určitě menší. Co se týče počtu rezervací, je to tak zhruba o 50 procent méně,“ doplnil Kortiš. Všichni podle něj čekají, co bude.

V hostinském pivovaru Moritz byl zpočátku o vánoční večírky zájem, nyní však řadu z nich objednavatelé ruší. „Kalendář jsme měli plný, než se začala zavádět všechna opatření, teď nám to hodně lidí i firem zase odříká. Například jsme tady měli zamluvenou akci pro 25 lidí, už je to také zrušeno. Máme to na prosinec proškrtané, ruší ty večírky poměrně hodně,“ řekla ČTK pracovnice hostince. „Buď je to ze strany firem, které snižují rozpočet a vánoční akce nechtějí financovat. Druhým důvodem je to, že ve skupině je třeba polovina lidí nenaočkovaných, kteří si kvůli tomu nechtějí dělat test. Tím, že nepřijdou, akce se jim už nevyplatí,“ doplnila pracovnice.

Menší počet rezervací zaznamenávají i v dalších restauracích v centru Olomouce. „Nějaké rezervace na prosinec máme, ale je jich menší počet. Myslím, že to budou lidé a firmy řešit až na poslední chvíli, podle vývoje situace. Většinou se to nabaluje až 14 dní před, ale vzhledem ke covidu nikdo to neplánuje tak dopředu. Frekvence rezervací na prosinec je ale menší, vyčkávají, jsou obezřetní,“ řekla ČTK provozní restaurace U Mořice. Vánoční večírky rezervují lidé i ve Šnytu Mikulda, i podle tamních pracovníků je jich však oproti předchozím letům nižší.

Konání vánočních večírků poznamenala pandemie již loni. Restaurace se sice po několikatýdenním uzavření na konci listopadu otevřely, po dvou týdnech však bylo znovu nařízeno jejich uzavření. Během otevření musely navíc splňovat řadu opatření - u stolu mohli tehdy sedět maximálně čtyři lidé, obsazeno mohlo být 50 procent kapacity a omezena byla otevírací doba.

Reklama

Doporučované