Hlavní obsah

Olomoucké muzeum otevřelo výstavu památek UNESCO Ukrajiny

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Vlastivědné muzeum v Olomouci otevřelo výstavní projekt mapující ukrajinské památky zapsané na seznam UNESCO. Skládá se ze tří částí; hlavní část výstavy tvoří všechny položky světového seznamu UNESCO za Ukrajinu.

Článek

„Expozice se zaměřuje také na ukrajinsko-české vztahy, její součástí je i výstava děl ukrajinské malířky Anastasie Rakové,“ sdělil mluvčí muzea Antonín Valenta. Výstava je v Mánesově galerii otevřena do 15. října.

„Jsem rád, že i v Olomouci je možné spatřit významné ukrajinské památky ze seznamu UNESCO, protože je jednoznačné, že naše dějiny jsou historicky propojeny. I když je to pouze legenda, tak je možné, že náš praotec Čech byl i u založení města Kyjeva,“ uvedl ředitel muzea Břetislav Holásek. Podle zástupců muzea je nejzajímavější položkou seznamu pro české návštěvníky Rezidence bukovinských metropolitů v Černovicích. Architektonický komplex byl vystavěn v letech 1864 až 1882 českým architektem Josefem Hlávkou, v budovách dnes sídlí Černovická univerzita.

Druhá část výstavy s názvem Kulturní dědictví UNESCO - Ukrajina nabízí přehled bohaté historie česko-ukrajinských vztahů a nabízí návštěvníkům představení u nás ne příliš známých osobnosti a událostí. Třetí část je věnovaná pracím ukrajinské malířky Anastasie Rakové, která se specializovala na propagaci a rozvoj speciální techniky malování na skle. Na výstavě však je k vidění také mistrovství ukrajinských národních řemesel včetně ukázek řemesel zapsaných na světový seznam UNESCO, jako je například Petrikovská malba.

Výstavu muzeum otevřelo za podpory a spolupráce s Muzeem Ivana Hončara v Kyjevě a pod záštitou velvyslance Ukrajiny v České republice Jevhenova Perebyjnise. Na seznamu světové organizace má Ukrajina zapsaných nyní sedm ukrajinských památek z různých částí země, další dvě desítky se ucházejí o zápis. Mezi ty nejznámější patří například katedrála svaté Sofie, Kyjevskopečerská lávra či historické centrum Lvova. Nejstarší zachovalou památkou světového kulturního dědictví na území Ukrajiny je starobylé město Chersonésos.

Reklama

Doporučované