Hlavní obsah

Olomoučtí bezdomovci se pustili do likvidace černé skládky

Foto: pxhere.com

Ilustrační fotografie.

Reklama

Olomoučtí bezdomovci se pustili do likvidace obří černé sládky v lokalitě Černá cesta. Odstranění více než 150 tun nahromaděného nelegálního odpadu je součástí projektu zdejší charity a olomoucké radnice.

Článek

„Pracovní rukavice si navlékla skupina osmi bezdomovců, odpad likvidují už druhý týden,“ sdělila mluvčí radnice Radka Štědrá. Pilotní projekt již dříve nabídl bezdomovcům práci například u technických služeb či v arcibiskupských lesích.

Nahromaděnou stavební suť a další odpady likvidují bezdomovci nedaleko ubytovny na Černé cestě. „Skládka vznikla na městském pozemku. Společně s technickými službami ji vyklízíme a využíváme zároveň další příležitosti k tomu, jak do úklidu zapojit i lidi bez domova,“ uvedl primátor Miroslav Žbánek. Zaměstnání bezdomovců v tomto projektu nabízí podle něj veřejnosti i jiný pohled na problémy lidí bez střechy nad hlavou.

Do práce se klienti olomoucké charity zapojili jako dobrovolníci. „Smyslem je, aby získali zpět základní pracovní návyky. Nikoho do toho nenutíme, ale dáváme jim pracovní nabídkou šanci překonat bariéry a uplatnit se,“ doplnil koordinátor pracovních rehabilitací Charity Olomouc Dominik Vagai.

Pilotní projekt cílený na zaměstnávání bezdomovců spustila olomoucká charita ve spolupráci s městem loni. Pro své klienty získala například zakázku od Technických služeb města Olomouce na úklid a čištění ulic. Lidé bez domova se zapojili také do prací v lese ve spolupráci s Metropolitní kapitulou u svatého Václava v Olomouci. V Olomouci podle odhadů žije zhruba 600 lidí bez domova, z nichž 250 pobývá na ulici.

Reklama

Doporučované