Hlavní obsah

Olympijské masky pro české brankáře vznikaly u Sušice. Tvůrce si nesměl dovolit designové hrátky, pravidla jsou přísná

Podívejte se do dílny Bohumila Korála, který tvoří překrásné masky pro brankářskou špičku.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Tři hokejoví brankáři mají na zimních olympijských hrách v Jižní Koreji masku vytvořenou nedaleko Sušice. Bohumil Korál se designu hokejových masek věnuje už dvacet let, ročně jich vytvoří na 180.

Článek

„Na olympiádu je ale design velmi omezený. Na masce nesmí být nic s výjimkou státních symbolů,” osvětluje Bohumil Korál a dodává, že se tedy může využít vlajka, její barvy nebo státní znak či jeho části.

Kvůli vytvoření brankářské helmy se na Korála obrátili čeští hokejisté Dominik Furch a Pavel Francouz a slovenský hráč Ján Laco. Pro posledně jmenovaného dělal masku už na minulou olympiádu v Soči. Jinak ale tvoří i pro další významné sportovní události, například pro mistrovství světa.

K designování hokejových helem Korál poprvé „přičichl“ před dvěma desítkami let, první masku vytvořil krátce po olympiádě v Naganu. V té době měl pětiletou zkušenost z lakovny z Německa. A protože k malování měl vždy blízko a jeho sportem číslo 1 byl hokej, z koníčku se brzy stala plnohodnotná profese.

Při malování helem používá Bohumil Korál techniku překrývání barev, šablony se vyrábějí na plotru ze samolepicí fólie. Výslednou podobu helmy je třeba ještě zakrýt bezbarvým lakem.

Bohumil Král je autorem helem řady úspěšných brankářů - Dušana Salfického, Petra Břízy nebo Zdeňka Orcta.

Reklama

Doporučované