Hlavní obsah

Po Neumannové přišla Koukalová. Držitel medaile z Calgary o tom, jak biatlon zastínil běžky

Rozhovor s bývalým běžcem na lyžích Radimem Nyčem.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Bývalý běžec na lyžích a bronzový olympionik Radim Nyč prozradil, jak prostřídání těchto dvou disciplín na pomyslném trůnu zimních sportů vnímá, do kterých současných běžkařů vkládá naděje i jak vidí budoucnost klasického lyžování.

Článek

V roce 2006 na zimní olympiádě v Turíně vybojovala běžkyně na lyžích Kateřina Neumannová v závodu na 30 kilometrů volným stylem zlatou medaili a stala se národní hrdinkou. O necelých deset let později se na scéně objevila další úspěšná tvář zimních sportů - biatlonistka Gabriela Koukalová. Ta se na olympiádě v Soči v roce 2014 stala dvojnásobnou stříbrnou medailistkou, přihodila celkové vítězství Světového poháru v biatlonu 2015/16 a zlato ve sprintu na loňském mistrovství světa.

A i na letošní olympiádě v Pchjongčchangu, které se Koukalová kvůli zranění neúčastní, český biatlon boduje na plné čáře a přinesl zatím první dvě medaile - Veronika Vítková si ve sprintu doběhla pro bronz, Michal Krčmář pro stříbro.

Způsobilo toto prostřídání hrdinů i odliv zájemců o běžecké lyžování směrem k biatlonu? „Biatlon je v dnešní době fenomén,” říká bývalý běžec na lyžích Radim Nyč, bronzový medailista z olympiády v Calgary v roce 1988 ve štafetě 4x10 kilometrů.

„Biatlon je skvělá podívaná,” tvrdí Nyč. Podle něj biatlon zaznamenal nárůst popularity nejen v Česku díky skvělým výsledkům tuzemských sportovců, ale i jinde ve světě. „Biatlon pobláznil celý sportovní svět. Přenosy jsou populární a myslím si, že nejde jen o ten typ sportu, ale i o to, kdo se toho ujmul. Celá IBU, biatlonová federace, to pojala profesionálně a perfektně, zlepšila přenosy v televizi.”

Radim Nyč prozradil, že ztrátu popularity nesou v zákulisí běžeckého lyžování někteří trenéři a funkcionáři s nevolí. „Naučí ty děti lyžovat, samozřejmě ty děti sledují biatlon a chtějí se biatlonu začít věnovat. Stává se, že hodně dětí k biatlonu odchází.”

Rivalitu mezi dvěma zimními sporty ale bývalý běžkař nevnímá: „Já to chápu a vnímám tak, že si navzájem fandí. Myslím, že v dnešní době se můžou běžci na lyžích zamyslet, s čím novým přijít, jako to udělal biatlon, a čím víc sport zpopularizovat.”

Reklama

Doporučované