Hlavní obsah

Olympiáda nemá sloužit jako investice za účelem zisku, říká ekonom Zahradník

Rozhovor s ekonomem Petrem Zahradníkem.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Olympijské hry nejsou jen o sportovcích a sportovních výkonech, ale i o financích. Pro pořadatelské země znamená olympiáda velkou finanční zátěž, která se však ne vždy vyplatí.

Článek

Vůbec prvním městem, kterému se od roku 1932 podařilo z pořádání olympijských her vytěžit nějaké peníze, bylo v roce 1984 Los Angeles. Především kvůli tomu, že zázemí, které jiná města musejí za několik miliard budovat, v kalifornském městě už tehdy stálo. I olympiáda v Soulu 1988 byla zisková, bez vládních výdajů ve výši 1,5 miliardy amerických dolarů by však Soul byl na nule. Za úspěšné hry jsou považovány také ty z Londýna 2012 či Pekingu 2008.

Podle slov ekonoma Petra Zahradníka ale olympijské hry neslouží nutně k tomu, aby vykázaly nějaký zisk. Je to sportovní svátek, který jednou za čtyři roky shromáždí na jednom místě sportovní elitu - a na to by také podle něj měly pořadatelské země hledět.

Host pořadu Korejský speciál, věnovaný olympijským hrám, také zdůraznil, že pořádání olympiády se může nebezpečně vymstít. V roce 2004 se nákladné hry v Athénách staly jedním z mnoha podnětů, které způsobily krizi řecké ekonomiky.

Třiadvacáté zimní olympijské hry začaly v jihokorejském Pchjongčchangu v pátek v poledne. Ekonom Petr Zahradník věří, že česká výprava doveze zpátky alespoň tři cenné kovy.

Reklama

Doporučované