Hlavní obsah

Olympijský duch ožil. Výškaři se dohodli a oba berou zlato

Foto: Profimedia.cz

Radost olympijských vítězů ve skoku do výšky, Katařana Mutaze Issy Baršima a Itala Gianmarca Tamberiho.

Reklama

Zlatou olympijskou medailí se budou letos pyšnit hned dva výškaři. Katařan Mutaz Issa Baršim a Ital Gianmarco Tamberi se dohodli, že místo rozeskakování se o zlato rozdělí. V atletice k podobnému kroku došlo poprvé od roku 1912.

Článek

Na 237 centimetrech se nakonec zastavilo strhující finále výškařské soutěže na olympijských hrách v Tokiu. Výsledek jedné z disciplín královny sportu je pak přinejmenším překvapivý, na nejvyšší stupínek se totiž po skončení soutěže postavili hned dva atleti. Titulem olympijského vítěze se po dnešku pyšní reprezentant Kataru Mutaz Issa Baršim a italský výškař Gianmarco Tamberi.

Oba skokani se pokoušeli o alespoň dorovnání olympijského rekordu, který od her v Atlantě v roce 1996 drží Američan Charles Austin. Jak Tamberi, tak Baršim ale na 239 centimetrech třikrát selhali a za normálních okolností by je tak čekalo rozeskakování. Katarský reprezentant se následně rozhodčího zeptal, jestli je možné, aby si oba závodníci zlato rozdělili.

Po souhlasu rozhodčích vypukla na obou stranách obrovská radost. „Je to úžasné. Je to sen, ze kterého se nechci nikdy probudit,“ jásal Baršim. Dvojnásobný mistr světa se na svých třetích olympijských hrách dočkal svého třetího cenného kovu, tentokrát konečně vytouženého zlata. Zároveň potvrdil vzestupnou tendenci svých výkonů, v Londýně 2012 bral bronz, v Riu o čtyři roky později stříbro.

Přitom letošní sezona byla pro Baršima jako ze zlého snu. Objevoval se na minimu závodů, a když už se zúčastnil, odcházel jako poražený. Uklidňovat ho mohlo jen to, že podobnou sezonu měl i před zlatým šampionátem v Dauhá v roce 2019. Jenže olympijské hry byly úplně jiná podívaná, až do laťky ve výšce 227 centimetrů skákal vše na první pokus.

Stejně suverénně si počínal i jeho italský soupeř, který se podobně jako Katařan potýkal ve své kariéře s vážnými zraněními. Právě kvůli přetrženým šlachám v kotníku přišel Tamberi o hry v Riu.

Vzpomínka na zranění se stala i součástí Tamberiho oslav. Po zhroucení na dráhu olympijského stadionu v Tokiu se na zemi ocitla také část Tamberiho sádry s nápisem „Cesta do Tokia 2020“, přičemž rok 2020 byl škrtnutý a přepsaný na rok 2021. Rozdělením zlatých medailí navíc došlo k tomu, že poprvé od her v roce 1912 zná některá z atletických disciplín hned dva vítěze, píše BBC.

Italská radost navíc byla několik minut poté dvojnásobná. Jednu k královských disciplín, tedy sprint na sto metrů, ovládl syn italské matky narozený v Texasu Lamont Marcell Jacobs. Historie se po skoku do výšky přepisovala také zde. Sprinter, který ve vlasti své matky žije od svých dvou let, se stal prvním Italem v historii, který ovládl sprint na sto metrů na olympijských hrách.

S laťkou ve výšce 237 centimetrů si v nedělním závodě poradili hned tři atleti, běloruský mladík Maksim Nědosekov ale vinou horších pokusů bral nakonec jen bronz. Zklamáním skončilo představení amerického „obojživelného“ talentu JuVaughna Harrisona.

Američan před hrami v Tokiu oznámil útok na zlato ve skoku do dálky i do výšky. V neděli ale měl problémy už na výšce 227 centimetrech. Nakonec se nedostal přes 233 centimetrů a skončil sedmý. Šanci na opravu bude mít už zítra odpoledne, kdy se zlatou medaili pokusí vybojovat právě ve skoku do dálky.

Reklama

Související témata:

Doporučované