Hlavní obsah

On-line festival AFO56 přinese přes sto filmů, rozhovory i hudební program

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Reklama

Přes sto dokumentárních filmů, rozhovory s osobnostmi z Česka i zahraničí, speciální instalaci na ohradě Muzea umění ale i osm hudebních koncertů nabídne letos divákům festival Academia film Olomouc (AFO).

Článek

Nejstarší česká přehlídka se kvůli pandemii koronaviru uskuteční ve virtuálním prostoru již podruhé. Cenu za přínos popularizaci vědy dostane český biochemik Jan Konvalinka.

Celý online program bude dostupný zdarma od 27. dubna do 11. května na www.watchandknow.cz, filmový výběr pak bude pokračovat až do konce května. Podle organizátorů letošní festival nabídne ještě bohatší a rozsáhlejší program než loni. „Minulý ročník nás nadchl podporou, které se festivalu v těžké době dostalo od diváků a sponzorů. Proto jsme velmi intenzivně pracovali na programu a produkci 56. ročníku a věříme, že jak kvalitou obsahu, tak návštěvností předčí minulý rok. Zároveň s naději vyhlížíme konec pandemie, abychom se s diváky mohli setkat osobně při sérii projekcí AFOKINO po zbytek roku 2021,“ uvedl ředitel festivalu Jakub Ráliš.

Dostupných bude během přehlídky na platformě přes sto snímků. Z nich bude také několik českých premiér, které obohatí rozhovory s filmovými tvůrci a vědci a vědkyněmi. „Ke snímku Občan Nobel se diváci mohou těšit na rozhovor s hlavním protagonistou, nositelem Nobelovy ceny za chemii Jacquesem Dubochetem a režisérem snímku Stéphanem Goëlem. Dokument Národ CBD o účincích toho kanabinoidu doprovodí diskuze s režisérem Davidem Jakubovicem a předním světovým výzkumníkem v tomto oboru Lumírem Ondřejem Hanušem,“ uvedla jako příklad mluvčí festivalu Hana Křížková.

Přehlídka nabídne divákům také osm koncertů, které se odehrají na různých olomouckých místech - v barokní Kapli božího těla, při západu slunce na střeše olomoucké Galerie Moritz či v tropickém skleníků Flóry Olomouc, doplnila Křížková. Se začátkem festivalu bude odhalena také interaktivní instalace na pomezí vědy a umění, která bude zobrazena na 30 metrů dlouhé zdi v sousedství Muzea umění. V doprovodném programu nebudou chybět i videoherní eseje či program pro nejmenší AFO Junior.

Do letošního ročníku AFO se přihlásilo přes 3000 snímků z celého světa. I s doprovodnými tematickými sekcemi festival nabídne ke stovce dokumentárních filmů zaměřených na vědu. Chybět mezi nimi nebudou například snímky věnující se robotům a umělé inteligenci, ale i příběhy ze světa zvířat či o životě na planetě zachycující témata požárů v Austrálii, tajících ledovců i budoucnosti energetiky. Loni on-line festival navštívilo 12 tisíc návštěvníků.

Reklama

Doporučované