Hlavní obsah
Online

On-line: Ošetřovné bude platit pro všechny do 13 let

Tuzemská ekonomika volá o pomoc.

Reklama

aktualizováno •

Ministerstvo práce a sociálních věcí přišlo s prvním číslem, kolik budou stát opatření na boj proti koronaviru. Podpora zaměstnanosti v době karantény a zavřených provozů vyjde na 7,1 miliardy korun.

Článek

Ministerstvo práce předpokládá, že by stát sumu poskytl na mzdy firmám za dobu karantény, nařízeného uzavření provozů či kvůli poklesu poptávky. Resort to podle agentury ČTK uvedl ve svém návrhu čtyřměsíčního programu s pěti druhy kompenzací. Dnes by plán měla projednávat vláda. Odbory a zaměstnavatelé ho podpořili.

„Program spočívá v kompenzaci mzdových nákladů či jejich části v podobě náhrad mezd nebo platů zaměstnancům za dobu překážek v práci, vyvolaných karanténou či mimořádnými opatřeními souvisejícími se šířením nákazy COVID-19 jak v ČR, tak v zahraničí,“ uvedlo Ministerstvo práce.

Zavřené automobilky

Automobilka Hyundai v Nošovicích na Frýdecko-Místecku kvůli pandemii nového typu koronaviru zastaví od pondělí na dva týdny výrobu. Zaměstnanci budou doma se 70 procenty průměrného výdělku.

„S rozšiřováním viru COVID-19 po celém světě včetně České republiky postupně přijímáme přísná preventivní opatření v souladu s pokyny vlády ČR a dalších institucí. V rámci těchto kroků jsme se rozhodli dočasně pozastavit výrobu na dva týdny počínaje 23. březnem,“ řekl mluvčí automobilky.

Hyundai bude poslední velkou automobilkou, která přeruší výrobu. Škoda Auto a TPCA už stojí. Podobně jako další automobilky po celé Evropě - například BMW, Fiat Chrysler, Ford Motor, Renault nebo Volkswagen.

  • Akcie v USA posilují díky vládním opatřením na pomoc ekonomice

    Akcie ve Spojených státech dnes po nedávných hlubokých propadech dokázaly uzavřít obchodování se zisky. Podpořila je další nouzová opatření světových vlád na pomoc ekonomice a finančním trhům. Ta mají odvrátit hlubokou a dlouhotrvající recesi, kterou by mohla vyvolat krize kolem šíření nového koronaviru. Na devizovém trhu zpevňoval dolar.

  • Maláčová: Kde museli kvůli vládě zavřít, tam uhradíme 80 procent mzdy

    Výdaje na náhrady mezd a platů pracovníků, kteří museli kvůli nákaze koronavirem do karantény, proplatí zaměstnavatelům stát. Jde tedy o ty prostředky, které firmy platí svým zaměstnancům do 14. dne jejich nemoci. Od 15. dne platí nemocenskou stát.

    Vláda také rozhodla, že stát uhradí také 80 procent výdělku zaměstnanců obchodů, restaurací a dalších provozů, které musely uzavřít kvůli vyhlášení nouzového stavu. Po jednání vlády to na tiskové konferenci řekla ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD). Firmy v tomto případě mají svým lidem proplatit plnou mzdu, jako by pracovali.

    Opatření má zmírnit dopady koronavirové krize na firmy a instituce a bránit propouštění. Program ministerstva práce podpořily odbory, Svaz průmyslu a dopravy či Hospodářská komora. Vyzvaly k urychlenému schválení i dalších opatření na podporu zaměstnanců, zaměstnavatelů a živnostníků.

  • Havlíček: Firmám připravujeme až 40 miliard korun

    Vláda prostřednictvím Českomoravské záruční a rozvojové banky spustila úvěry pro podnikatele, navýšila je z 600 milionů na 1,7 miliardy. Nově by mělo přes program Covid proudit 10 miliard korun.

    Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček prohlásil, že banka je zcela zahlcená, proto nyní ministerstvo, ČMZRB a komerční banky jednají o spolupráci - za stejných podmínek pro všechny. Přes státní banku by mělo plynout pět miliard korun, přes komerční banky dalších pět miliard. ČMZRB tyto komerční úvěry zaručí a zároveň zadotuje jejich úrokovou sazbu.

    „Tím, že ČMZRB pustí do komerčních bank pět miliard korun, tak vytvoří možnost čerpat několikanásobně více úvěrů, protože ta záruka pouze částečně slouží pro případné nesplácení úvěrů. Takže ty první opatření přinesou zhruba 40 miliard korun bezúročných úvěrů s odkladem splátek,“ uvedl Havlíček.

  • Ošetřovné bude platit pro všechny do 13 let

    Stát se chystá doplatit ošetřovné za celou dobu uzavření škol rodičům dětí do 13 let, kteří s potomky zůstali doma. Shodla se na tom vláda.

    Ošetřovné se nyní vyplácí devět dnů na děti do deseti let, samoživitelkám a samoživitelům pak až 16 dnů na školáky do 16 let. Na dávku z nemocenského pojištění mají nárok jen zaměstnanci. Vláda souhlasila s tím, aby stát dávku od desátého, respektive sedmnáctého dne doplatil.

  • V úterý se mimořádně sejdou poslanci

    V úterý se uskuteční mimořádná schůze Poslanecké sněmovny.

    Zákonodárci by měli projednat úpravy v ošetřovném a podle vyjádření Andreje Babiše také upravený státní rozpočet na rok 2020.

  • Andrej Babiš: Stát přidá firmám na mzdu „odstavených“ dělníků

    Premiér Andrej Babiš na tiskové konferenci oznámil, že firmám, které musely zastavit kvůli koronaviru výrobu, stát přispěje na vyplácené mzdy.

  • Firmy zasažené nákazou zažádaly o pomoc přesahující 10 miliard

    Českomoravská záruční a rozvojová banka (ČMZRB) přijala za tři dny od spuštění programu Úvěr Covid zhruba 3 200 žádostí v objemu přes deset miliard korun. Uvedla to mluvčí ČMZRB Marie Lafantová.

    Řada žádostí ale podle ní nesplňuje dané podmínky.

  • Evropské akcie posílily, podpořila je nová stimulační opatření

    Evropské akcie po středečním poklesu posílily, k růstu přispěla nová opatření britské centrální banky na podporu ekonomiky. Panevropský akciový index STOXX 600 si dnes připsal 2,91 procenta na 287,80 bodu.

    Ve středu se kvůli obavám z dopadů koronaviru na ekonomiku propadl o téměř čtyři procenta a uzavřel na nejnižší úrovni za bezmála sedm let.

  • Vláda zřejmě odloží kvůli koronaviru přechod na DVB-T2

    Vláda zřejmě odloží kvůli epidemii koronaviru přechod na nový standard pozemního televizního vysílání DVB-T2. Navrhuje to ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček.

    Důvodem je snaha zajistit co největší informovanost lidí v souvislosti s nákazou, což by mohla nutnost přelaďování kanálů nebo pořizování set top boxů narušit. Vyplývá to z návrhu materiálu.

  • Koruna je vůči dolaru nejslabší za tři a čtvrt roku

    Koruna dnes mírně zpevnila k euru, zatímco vůči dolaru uzavřela obchodování na nejslabší úrovni od ledna 2017. K euru si od středečního podvečera polepšila o pět haléřů a dnes kolem 17:00 se obchodovala za 27,62 Kč/EUR.

    Na dolar česká měna ztratila 14 haléřů na 25,82 Kč/USD. Vyplývá to z údajů serveru Patria Online.

  • Pražská burza dnes po několika ztrátách posílila

    Pražská burza po několika ztrátách v řadě dnes posílila. Index PX stoupl o 2,72 procenta na 709,15 bodu. Nejvýrazněji, skoro o 13 procent, zdražily akcie softwarové společnosti Avast. Vyplývá to z výsledků obchodování na webu burzy.

  • FlixBus pozastaví od soboty veškerý svůj provoz v Česku

    Autobusový dopravce FlixBus pozastaví od soboty kvůli současné krizi kolem šíření koronaviru veškerý svůj provoz v České republice. Autobusy nebudou jezdit až do odvolání. FlixBus to oznámil na svých internetových stránkách. Společnost už v minulých dnech přestala jezdit v domovském Německu. Provoz omezují i další tuzemští dopravci.

    „Současná situace je pro všechny dopravní společnosti velkou výzvou z ekonomických i provozních důvodů. Lidé v současnosti cestují mnohem méně,“ řekla ČTK mluvčí FlixBusu Martina Čmielová.

  • Britská centrální banka po týdnu znovu snižuje sazby

    Foto: Wikipedia.org

    Britská centrální banka dnes snížila svou základní úrokovou sazbu na 0,1 procenta, což je nejníže v historii. Teprve před týdnem přitom Bank of England úrok snížila o půl procentního bodu na 0,25 procenta, aby zmírnila negativní dopady krize kolem koronaviru na ekonomiku. Banka dnes také uvedla, že prohloubí nákupy dluhopisů, aby tak posílila likviditu.

  • Fond bydlení sníží kvůli koronaviru splátky nebo je odloží

    Státní fond rozvoje bydlení (SFRB) poskytne odklad splácení nebo snížení splátek zvýhodněných úvěrů všem, kteří se kvůli nouzovému stavu dostali do tíživé finanční situace. Sdělila to dnes mluvčí fondu Karolína Smetanová. Podle ní půjde hlavně o půjčky na bydlení pro mladé lidi.

  • EU vyzývá Netflix a spol.: Snižte kvalitu obrazu, jinak spadne síť

    Foto: Netflix

    Evropská unie vyzvala poskytovatele online obsahu, aby snížili kvalitu obrazu z HD na standardní rozlišení. Evropská internetová infrastruktura totiž čelí obrovskému tlaku kvůli milionům lidí pracujících z domova. Eurokomisař zodpovědný za vnitřní trh EU o tomto problému mluvil se šéfem společnosti Netflix Reedem Hastingsem. Americká streamovací společnost stojí například za filmem Irčan (na snímku).

  • Heureka.cz: Lidé se zásobili činkami, kupují i investiční stříbro

    Češi se v posledních dnech v souvislosti s vyhlášením stavu nouze a později karantény zásobili zbožím pro udržování kondice v domácím prostředí. Velký zájem mají i o herní konzole a televize. Prodeje vzrostly rovněž u domácích pekáren, fenoménem se staly šicí stroje. Prodeje rostly i v případě investičního stříbra a zlata. Vyplývá to z dat nákupního rádce a srovnávače cen Heureka.cz.

  • Největší zavírání továren od 2. světové války

    Foto: Victor Jorgensen/Wikipedia

    Agentura Bloomberg upozornila, že od konce druhé světové války svět nezažil tak masivní zavírání továren jako nyní kvůli koronaviru. Americký prezident Donald Trump dokonce použil starý zákon z dob korejské války, který mu umožňuje řídit výrobu v jednolivých podnicích a přesměrovat ji například k výrobě přístrojů na plicní ventilaci.

  • Continental Barum přeruší výrobu pneumatik

    Otrokovický výrobce pneumatik Continental Barum chystá kvůli koronaviru odstávku výroby. Továrna bude stát o nadcházejícím víkendu, poté pojede v omezeném režimu a mimořádná odstávka potrvá od 28. března do Velikonoc. ČTK to dnes řekla mluvčí společnosti Regina Feiferlíková. Continental Barum je největším zaměstnavatelem ve Zlínském kraji, pracuje v něm asi 5100 lidí.

    „Je to preventivní opatření vedení firmy a koncernu Continental z důvodu nákazy i z důvodu omezení odběratelů, automobilek,“ uvedla mluvčí. Odstávka je podle ní domluvená i s odbory.

  • Tuzemským zelinářům kvůli koronaviru chybí zahraniční brigádníci

    Tuzemští zelináři se po zavedení preventivních opatření kvůli šíření nákazy koronavirem začínají potýkat s nedostatkem brigádníků pro zajištění jarních prací. Značnou část brigádníků tvořili zahraniční pracovníci, kteří nyní do Česka kvůli bezpečnostním opatřením nemohou přijet. Zelináři se snaží výpadek nahradit s pomocí ministerstva práce a sociálních věcí a personálních agentur. ČTK to dnes řekl předseda Zelinářské unie Čech a Moravy Petr Hanka.

    „V tuto chvíli si myslím, že situaci sice s problémy, ale zvládneme. Největší problém nás čeká v druhé polovině května a na začátku června, kdy začínají sklizňové práce. Ty nyní nemáme zajištěny. Je pro nás zatím velká neznámá, jestli je zvládneme,“ uvedl Hanka.

  • Palírna U Zeleného stromu zásobuje zdarma nemocnice lihem

    Prostějovská Palírna U Zeleného stromu se rozhodla aktivně pomoci nemocnicím v Olomouckém kraji, které se potýkají s nedostatkem dezinfekce. Sama jim distribuuje stovky litrů konzumního lihu.

    Olomoucký kraj je podle tiskové zprávy palírny druhým nejpostiženějším místem nákazy v České republice. Likérka proto využila svých zásob a vedle svých tradičních produktů začala stáčet i 80% konzumní líh, který dezinfekci může nahradit. Zdarma ho od středy distribuuje do nemocnic.

Reklama

Hlavní zprávy