Hlavní obsah
Online

Konzervativci slaví. Získali většinu o 80 poslaneckých křesel

Foto: Profimedia.cz

Konzervativci volby suverénně ovládli.

Reklama

aktualizováno •

Volby v Británii vyhráli konzervativci. Po šesté ranní hodině středoevropského času získali 326 poslaneckých křesel a tím pádem i nadpoloviční většinu v Dolní sněmovně.

Článek

Předseda strany Boris Johnson řekl, že vláda teď bude mít silný mandát, aby dotáhla brexit do konce. Johnson s novým rozložením sil nebude mít problém protlačit brexitovou dohodu Dolní sněmovnou a vyvést Británii z EU k 31. lednu 2020.

Lídr opozičních labouristů už v noci oznámil, že nepovede stranu do dalších voleb. Odstoupit ale nehodlá. Řekl, že povede stranu v době „diskuze a reflexe”. Konec ale oznámila šéfka Liberálních demokratů Jo Swinsonová. Strana ve volbách neuspěla, do stranického sjezdu příští rok, ze kterého vzejde nový předseda, ji tak povede duo Ed Davey a Sal Brintonová.

Po sečtení všech okrsků vedou konzervativci s 365 mandáty, druzí jsou labouristé s 203 křesly, třetí Skotská národní strana (SNP) s 48 poslanci, čtvrtí liberální demokraté s 11 vyhranými obvody, pouze v jednom okrsku vyhráli britští zelení a 22 křesel patří ostatním. Celkem tak mají konzervativci podle BBC drtivou většinu o 80 křesel.

+4

  • Britské akcie po volbách posílily, rostly i další evropské burzy

    Britské akcie dnes výrazně posílily, hlavní index londýnské burzy FTSE 100 přidal 1,10 procenta na 7353,44 bodu. Rostly i další evropské akciové burzy, panevropský index STOXX 600 tak obchodování zakončil blízko svého rekordního závěru z roku 2015. Akcie těžily i ze zprávy o dosažení dílčí obchodní dohody mezi Spojenými státy a Čínou.

  • Připomeňme si shrnutí rozložení sil v Dolní sněmovně

    Po sečtení všech okrsků vedou konzervativci s 365 mandáty, druzí jsou labouristé s 203 křesly, třetí Skotská národní strana (SNP) s 48 poslanci, čtvrtí liberální demokraté s 11 vyhranými obvody, pouze v jednom okrsku vyhráli britští Zelení a 22 křesel patří ostatním.

  • Sociolog Prokop na Twitteru: Konzervativci dokážou mobilizovat i naštvané nevoliče

  • Sturgeonová: Skotský lid promluvil

    Skotská první ministryně Nicola Sturgeonová chce příští týden podniknout první kroky k tomu, aby Skotsko mohlo uspořádat referendum o nezávislosti. „Skotský lid promluvil. Je načase, abychom rozhodli o vlastní budoucnosti,“ řekla Sturgeonová. Skotská vláda příští týden zveřejní „podrobný a demokratický“ plán přesunu pravomocí z Londýna tak, aby mohla plebiscit uspořádat.

  • Zeman pogratuloval Johnsonovi

    O prezidentově blahopřání informoval ČTK prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. Johnson podle Zemana bude schopen vyvést Británii z několikaletého tápání. Zeman premiérovi popřál pevné zdraví a vyjádřil naději, že se v budoucnu znovu setkají. Naposledy se státníci potkali letos v prosinci během summitu NATO v Londýně.

  • Corbyn: Smutný výsledek pro nejchudší obyvatele

    Lídr labouristů v proslovu po volebním debaklu řekl, že byl po zveřejnění výsledků velmi smutný. A to nejen kvůli sobě a labouristům, ale také kvůli „nejchudším komunitám“, které budou podle něj trpět. Podle Corbyna všechno důležité ve volbách zastínil brexit.

  • Staronový premiér Boris Johnson se od královny vrátil zpět do Downing Street 10

    Foto: Profimedia.cz

    Lídr konzervativců a britský premiér Boris Johnson.

  • Voliči jasně vzkázali, že původní výsledek platí

    Vítěz voleb se nejmenuje pouze Boris Johnson. Jsou to i jeho hlavní našeptávač Dominic Cummings, hlavní stratég Isaac Levido a šéf Johnsonovy komunikace Lee Cain. Jejich taktika a jednoduchý slogan „Get Brexit done” zafungovaly bezvadně, píše v komentáři zástupce šéfredaktora Jiří Hošek.

  • Cameron: Výsledek značí konec Corbyna

    Expremiér David Cameron blahopřál Borisi Johnsonovi k volebnímu úspěchu. „Je to mimořádný a silný výsledek. Značí konec Corbyna a corbynismu, a to je velmi dobrá věc pro tuto zemi.“ Brexit ale iniciátor referenda ve své reakci nezmínil.

  • Johnson míří za královnou

    Premiér Boris Johnson právě opustil Downing Street a míří na setkání s královnou Alžbětou II. v Buckinghamském paláci.

  • Sturgeonová: Skotsko pryč z EU? Na to Johnson nemá mandát

    „Boris Johnson možná má mandát na to, aby z Evropské unie vyvedl Anglii. Rozhodně ale nemá mandát na to, aby z EU vyvedl Skotsko. Skotsko musí mít právo rozhodovat o své budoucnosti,“ okomentovala výsledky voleb Nicola Sturgeonová.

  • Kreml: Pochybujeme, že Johnsonovo vítězství zlepší vzájemné vztahy

    Uvedl to mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. Johnsonovi mezitím gratulovala německá kancléřka Angela Merkelová, která vyzdvihla vzájemné vztahy obou zemí.

  • Johnson oznámí změny ve vládě až po víkendu

    Úřad staronového britského premiéra Borise Johnsona sdělil, že předseda vlády neprovede změny v kabinetu už v pátek, tedy den po volbách, jak bývá zvykem. Podle deníku The Guardian ministerský předseda zřejmě využije víkendu, aby si případnou reorganizaci promyslel, a změny oznámí v pondělí.

    Britská média spekulují, že ve vládě nastanou bezprostředně po čtvrtečních předčasných volbách pouze menší přesuny, zatímco větší uskuteční Johnson poté, co dolní komorou parlamentu projde brexitová dohoda. To by se mělo stát do Vánoc.

  • Gratulace z Ukrajiny

    Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj gratuloval Johnsonovi k jeho „drtivému vítězství“ a napsal, že se těší na „užší spolupráci“ mezi oběma politiky.

  • Reakce z Česka: brexit je blíž

    Čeští politici reagují na výsledky britských voleb. Předsedkyně TOP 09 tweetovala, že výsledky voleb dávají Britům naději, že „bude ukončena agonie (ne)odcházení“. Podle předsedy ODS Petra Fialy volby ukázaly „sílu britské demokracie“ a blahopřál Johnsonovi k „impozantnímu vítězství“. Britové byli unaveni politickým patem a volbami se posunuli o krok dál, zhodnotil pro ČTK ministr zahraničí Tomáš Petříček. Předseda lidovců Marek Výborný označil jasný výsledek za dobrou zprávu pro EU. Podle předsedy hnutí STAN Víta Rakušana je i po volbách Británie ohledně brexitu rozdělena napůl.

  • Babiš: Zvítězil charismatický lídr a moje krevní skupina

    Český premiér Andrej Babiš poblahopřál britskému premiérovi a jeho straně k „drtivému vítězství“.

Reklama

Související témata:

Hlavní zprávy