Hlavní obsah
Online

Online: Jak na Babiše? Politici v centru Prahy představili své plány, ČSSD nepřišla

Přenos z pražské demonstrace proti Andreji Babišovi.Video: ČTK/YouTube Milion chvilek, ČTK

 

Reklama

aktualizováno •

Dění kolem úterní demonstrace jsme sledovali v online zpravodajství.

Článek

Další demonstrace za odstoupení premiéra Andreje Babiše (ANO) proběhla v úterý večer v Praze. Protestující se zhruba v 18:15 vypravili na pochod z Václavského náměstí k Úřadu vlády, tam dorazili zhruba za hodinu. Následně na Klárově poskytli organizátoři akce ze spolku Milion chvilek prostor k vystoupení opozičních politiků. K plnému Klárovu promluvili zástupci ODS, TOP 09, STAN, KDU-ČSL, Pirátů a Strany zelených. Prostor dostal také Jan Čižinský z Prahy sobě, který zakládá nový politický projekt. Pozvání naopak nevyužila vládní ČSSD.

Organizátoři demonstrace chtěli nabídkou prostoru k vystoupení politiků ukázat, že existuje alternativa k volbě hnutí ANO. Politici tak dostali možnost krátce promluvit o problémech země i o tom, jak chtějí oslovit voliče Babišova hnutí, které má podle průzkumů dlouhodobě podporu kolem 30 procent. V minulosti zástupci Milionu chvilek vyzývali opoziční strany, aby spolupracovaly, a přispěly tak k volební porážce ANO.

Milion chvilek tento týden pořádá závěrečnou sérii demonstrací před vánočními svátky. V pondělí se uskutečnily protesty v menších městech, dnes se koná demonstrace v Praze a ve čtvrtek se uskuteční protesty v krajských městech mimo metropoli.

  • Demonstrace skončila, lidé se rozcházejí

  • Česká hymna na konec

    Na úplný závěr zní Klárovem česká hymna.

  • Akce na Klárově končí

    Z pódia mluvil i místopředseda Milionu chvilek Benjamin Roll. Vyjmenovával akce, které spolek letos zorganizoval, v čele s dvakrát zaplněnou Letnou. Slovo na závěr předal Mikuláši Minářovi. Ten vyjmenovával tři požadavky, které spolek klade na politiky. Jedná se o:

    1. Chceme mít politiky, kteří respektují demokratická pravidla a instituce, nelžou, nekradou, nestraší a nejsou ve střetu zájmů.

    2. Chceme být občany, kterým záleží na druhých lidech, zajímají se o stav společnosti a převzali za ni svůj díl zodpovědnosti.

    3. Chceme žít v zemi, v níž se daří svobodě a spravedlnosti, má zdravou krajinu a kde každý může žít beze strachu, důstojně a rád.

  • Čižinský: „Naši zemi proměníte vy“

    Na závěr promluvil lídr hnutí Praha sobě Jan Čižinský, který oznámil, že zakládá nový politický projekt. Chce v něm spolupracovat se současnými demokratickými stranami a dodat jim hlasy. „Naši zemi nepromění billboardy, naši zemi proměníte vy,“ pronáší k lidem na Klárově. „Pokud se zapojí 3000 nadšených dobrovolníků, tak během roku stihnou kontaktovat milion lidí. Vytvořme společně politickou sílu, která přinese změnu,“ přednáší svůj plán, jak změnit politiku v Česku. „Když nic neuděláme, nic se nestane,“ uzavírá.

  • Davis: Demokratické strany selhaly

    Stranu zelených dnes večer zastupuje její místopředsedkyně Magdalena Davis. „Proč mají politici jako Andrej Babiš úspěch, spočívá i v selhání demokratických stran. A já si to uvědomuji i u Strany zelených. Chceme znovu budovat důvěru voličů odspodu, v obcích,“ vysvětluje plán strany, která se v posledních volbách do Sněmovny nedostala, její místopředsedkyně. „Je důležité, aby naše děti mohly žít ve státě, kde jim někdo neříká, co mají dělat, co si mají myslet,“ doplňuje.

  • ČSSD odmítla vystoupit

    Na Klárově měl možnost promluvit i zástupce ČSSD, přestože je ve vládě s hnutím ANO. „ČSSD ale tuto nabídku nepřijala,“ říká Mikuláš Minář, proč se žádný sociální demokrat na klárovském pódiu neobjeví.

  • Němcová: Největším problémem je oligarchizace České republiky

    ODS zastupuje poslankyně Miroslava Němcová. „Největším problémem je oligarchizace České republiky, ta je reprezentovaná Andrejem Babišem a Milošem Zemanem,“ říká Němcová. „Máme prvního premiéra po roce 89, který je vedený v seznamech StB, je trestně stíhán a je vyšetřován Evropskými orgány pro střet zájmů,“ pokračuje bývalá místopředsedkyně ODS. Demokratické strany se proti tomu musí postavit. „Náš problém trvá, a proto trvají i protesty, musíme vydržet,“ dodává Němcová.

  • Výborný: Demokracie je stále živá, podpořte rovné volby

    Lidovce zastupuje jejich předseda Marek Výborný. „Mám radost, kolik vás tu je. To dokazuje, že je demokracie stále živá,“ zahajuje Výborný. Česko potřebuje kvalitní školství, bojovat proti suchu, podpořit vědu a výzkum. Předřadit je ale nutné jedno. „Pokud nebudeme naplňovat principy právního státu, nic z toho se nepodaří naplnit,“ říká Výborný. „Potřebujeme nezávislá veřejnoprávní média a svobodu pro občanskou společnost,“ dodává předseda KDU-ČSL. Změny lze podle něj dosáhnout pouze ve volbách. „Nesmíme se střílet do vlastní nohy, pojďme do toho společně,“ vyzývá místní lid i politiky. Podle něj je nutné změnit volební zákon. Poukazuje na nerovnoměrný počet hlasů pro rozdělení mandátů ve Sněmovně. „Jděte na www.rovnevolby.cz a podpořte změnu zákona,“ dodává.

  • Bartoš: Je tady špatná politická kultura

    Předseda Pirátů Ivan Bartoš poukazuje na špatnou politickou kulturu v Česku. „A není jen ve Sněmovně, ale mezi lidmi,“ dodává před plným Klárovem. „Naši zemi v tuto chvíli dusí tři věci. První je osoba pana Babiše. Je to i pan prezident, který občas zkouší, kam až může natáhnout naši ústavu. Nakonec je to naše společnost, která je rozdělena politicky i ekonomicky,“ říká Bartoš. Doplňuje, že Piráti mají řešení problému. „Ve Sněmovně předkládáme zásadní zákony, které mají narovnat zdemokratizování státu,“ líčí předseda Pirátů. Dodává, že Piráti také podporují, aby měl ve volbách hlas každého člověka stejnou váhu.

  • Rakušan: „Česko bez příkopů“

    Hnutí STAN na Klárově zastupuje jeho předseda Vít Rakušan. „Máme heslo: Česko bez příkopů,“ poukazuje na úvod Rakušan na rozdělení různé kvality života v regionech Česka. Dále vyjmenovává pět hlavních bodů, které hnutí prosazuje. „Voliče hnutí ANO musíme oslovit tak, že jim ukážeme lepší život v jejich okolí,“ dodává.

  • Czernin: „Vzdělaný člověk si nenechá nic nabulíkovat“

    První na řadě je TOP 09, tu reprezentuje místopředseda Tomáš Czernin. Vyjmenovává problémy, které podle něj Česká republika má. Velký problém vidí v nedostatečné podpoře vzdělání. „Vzdělaný člověk si nenechá nic nabulíkovat,“ vysvětluje. Další reformy potřebuje zdravotnictví i penzijní systém. Je podle něj také třeba se více soustředit na ekologii a zdravé životní prostředí. Klade si také otázku, proč lidé volí hnutí ANO. „Podporujte demokratické strany. Slibuji vám na svou čest, že udělám vše pro to, abychom našli cestu, jak vaše požadavky naplnit,“ dodává.

  • Začíná trio otázek pro parlamentní strany

  • Na Klárově už začíná další program

    Lidé postupně přicházejí na Klárov. Zde už se znovu chopil slova Mikuláš Minář z Milionu chvilek.

  • „Konec vlády jedné straky“

    Lidé hází za oplocení před Úřadem vlády fotografie s motivem straky. „Konec vlády jedné straky“ je hlavním mottem další vlny protestů proti Andreji Babišovi.

  • Pochod dorazil k Strakově akademii

  • Hlavní část pochodu je na Čechově mostě

  • Policie: Na demonstraci je odhadem přes 7000 lidí

    Protestu se podle hrubého odhadu policie účastní zatím přes 7000 lidí, uvedla kolem 18:30 na dotaz ČTK mluvčí pražské policie Violeta Siřišťová.

  • „Babiši, pusť se!“ volají demonstranti

    „Babiši, pusť se“, „Máme toho dost!“ nebo „Demisi, demisi!“ To jsou velmi častá hesla, která lidé vykřikují během cesty k Strakově akademii. Slyšet je i častý pískot píšťalek nebo troubení.

  • Doprava je už na Václavském náměstí obnovena

  • Andrej Babiš dorazil do Lán

    Zatímco začala na Václavském náměstí demonstrace, Andrej Babiš dorazil do Lán k pravidelné schůzce s prezidentem Milošem Zemanem.

Reklama

Hlavní zprávy