Hlavní obsah
Online

Online: Šmarda složil nominaci. Ve vládě být nechci, řekl

Připomeňte si slova Michala Šmardy ve Výzvě Seznamu z 11. července: Pokud by měl být ministrem kultury někdo jiný než já, je to šaškárna, říkal.Video: Matina Spěváčková , Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

„Tři měsíce řešil pan premiér problém, který by každý starosta vyřešil za tři dny. Na tohle já vážně nemám čas,“ napsal místopředseda sociálních demokratů. V rozhodnutí ho podpořil předseda partaje Jan Hamáček.

Článek

Michal Šmarda, muž, který stál v ohnisku vládní krize, se rozhodl rozvázat ruce svému stranickému šéfovi.

V pondělí v noci řekl v rozhovoru pro Českou televizi, že se chce vzdát nominace ČSSD na uvolněný post ministra kultury. A vzápětí na svém Facebooku zveřejnil delší komentář, v němž rozebírá své důvody.

Mezi nimi převažuje, že už nechce být dál součástí mocenské hry. „Nejde mi o funkce. Kdyby mi o ně šlo, tak bych posledních pár měsíců lezl panu premiérovi do zadku a chválil jeho skvělé nápady,“ napsal s tím, že do příštích bojů by měl rád přímý mandát od lidí. Avizoval, že by za rok rád kandidoval v senátních volbách.

Jan Hamáček, předseda ČSSD, dosud na jeho jménu trval. I přesto, že se proti účasti Šmardy ve vládě postavil nejprve prezident Miloš Zeman, který ho odmítl jmenovat s tím, že kultuře nerozumí. A potom ho odmítl překvapivě i premiér Andrej Babiš, který Šmardovo jméno na Hrad donesl. Řekl, že by ve vládě jen kritizoval a on s ním v jednom kabinetu sedět nechce.

Hamáček trval na dodržení koaliční smlouvy, která mluví o tom, že premiér přijme nominaci vládního partnera. Tím, že Šmarda sám vycouval, umožní případně ČSSD ve vládě s hnutím ANO zůstat.

Hamáček vládní krizi řešil s Babišem hned ráno, první den po „vládní“ dovolené. Nedomluvili se ovšem na ničem: „Pokud si sociální demokracie nebude moci vybírat své ministry, nemá ve vládě co dělat,“ řekl ráno Hamáček.

Další dějství se odehraje v úterý, kdy za prezidentem do Lán vyráží nejen premiér, ale také opoziční předsedové. Miloš Zeman přijme Ivana Bartoše, šéfa Pirátů, a Marka Výborného, předsedu KDU-ČSL.

V pátek se pak opět sejde předsednictvo ČSSD, které bude situaci řešit. Hamáček má od něj mandát vyvést stranu z vlády.

Dění sledujeme v online přenosu.

  • Rakušan připomněl, že krize trvá už 100 dní

  • Podle Pospíšila kauza kolem Šmardy ukazuje na slabost premiéra

  • Rozhodnutí Šmardy respektuji, oznámil Hamáček

  • Šmarda zveřejnil detaily svého rozhodnutí

  • Šmarda se vzdal své nominace

    Místopředseda ČSSD Michal Šmarda se vzdal nominace na post ministra kultury. Dnes večer to oznámil vicepremiérovi a předsedovi strany Janu Hamáčkovi. Šmarda své rozhodnutí zveřejnil v Událostech, komentářích.

  • Dvě otázky pro poslance ČSSD: Kdo by se vzdal Šmardy a zůstal s Babišem?

    Sociální demokraté svolali kvůli krizi v koalici a nejisté budoucnosti strany ve vládě schůzi poslaneckého klubu. A to přesto, že podzimní sněmovní sezóna začne po dovolených až první zářijový týden. V sociální demokracii kolují dva konkrétní důvody, proč klub svolat.

    Jeden je ten, že vedení ČSSD chce utužit jednotu svého poslaneckého klubu a především zjistit, jakou podporu by mezi poslanci mělo setrvání strany v Babišově vládě, pokud by ho zajistila výměna kandidáta na post ministra kultury. Tím je sice nyní Michal Šmarda a předseda strany Jan Hamáček na něm opakovaně trvá, v samotné ČSSD však sílí hlasy, aby se to v zájmu vládní budoucnosti změnilo.

    Podrobnější informace v tomto textu:

  • Bartoš před zítřejší schůzkou s prezidentem. Chce probrat i předčasné volby

    Předseda České pirátské strany před zítřejší schůzkou s prezidentem Milošem Zemanem Seznamu potvrdil, že s ním bude chtít probrat aktuální vládní krizi, případně i předčasné volby. Ivan Bartoš se bude zajímat i o personální otázky.

    Ivan Bartoš vysvětluje požadavky, které přednese prezidentovi. Video: Seznam Zprávy

    Ivan Bartoš bude chtít také probrat zprávu Národního kontrolního úřadu, podle které se stát „zasukoval“. Schůzku doplní i místopředseda Pirátů Radek Holomčík, který bude chtít s prezidentem probrat otázky ohledně kůrovce a lesů. Piráti budou chtít například otevřít téma nevymáhání pohledávek státního podniku Lesy České republiky.

    O své schůzce s prezidentem předseda Pirátů Ivan Bartoš mluvil minulý týden ve Výzvě. Seznamu potvrdil, že jeho slova stále platí a nemá v umýslu přijít s jinými návrhy.

  • Politici na Twitteru kritizují Babiše za výrok o vídeňské opeře

    Premiér Andrej Babiš se v jednom ze svých nedělních statusů na Facebooku rozepsal o tom, proč (mimo jiné) odmítá nominanta ČSSD Michala Šmardu na kultuře.

    „Po skoro třech měsících mediálních výstupů pana Šmardy souhlasím s prezidentem, že to není člověk, který je vhodný na kulturu. Je to specifický resort, na který je potřeba umět jazyky, reprezentovat, být vzdělaný, mít znalosti a být respektovaný odbornou veřejností. Takové charakteristiky mi u pana Šmardy prostě chybí a nejsem v tomto názoru osamocený. Nedokážu si vůbec představit, že bych pana Šmardu představoval ve Vídeňské státní opeře rakouskému kancléři nebo že bych v Národní galerii říkal francouzskému prezidentovi Macronovi, že tento pán je ministr kultury České republiky.“

    Výroku si povšimli opoziční politici, přikládáme vzorek přestřelky, která se na sítích odehrála.

    A ještě pohled nepolitika:

  • Hamáček: Na Šmardovi trváme. Jiného kandidáta nenavrhneme

    „Já jsem konkrétní řešení situace od pana premiéra neslyšel. Zopakoval mi to, co víme z víkendu, tedy že by rád, aby ČSSD navrhla jiného kandidáta na ministra kultury. My trváme na tom, aby byla dodržována Ústava a koaliční smlouva a nevidíme žádný důvod měnit nominaci Michala Šmardy. Nebudeme navrhovat změnu kandidáta,“ uvedl po pondělním jednání s Andrejem Babišem na Úřadu vlády šéf ČSSD Jan Hamáček.

    Pusťte si vyjádření Jana Hamáčka po jednání s Andrejem Babišem.Video: Seznam Zprávy

  • Babišův poslanec Juchelka: My koaliční smlouvu dodržujeme

    Poslanec hnutí ANO Aleš Juchelka ve Výzvě Seznamu odmítl, že by premiér Andrej Babiš porušil koaliční smlouvu. Ta ho zavazuje nominovat do vlády člověka, kterého vybere koaliční partner.

    „Pan premiér odnesl odvolání pana Staňka na Hrad, stejně jako odnesl jmenování pana Šmardy na Hrad. V tuto chvíli je to nějaká hra nervů a kdo z toho má prospěch… To možná pan prezident na Hradě,“ uvedl Juchelka. A nechtěl spekulovat, jaký prospěch z toho může Miloš Zeman mít.

    Celý rozhovor si můžete pustit na odkazu níže:

  • Nebudu mlčet, když vidím chyby. A ani další lidé v ČSSD, reaguje na Babišovu kritiku Šmarda

    Místopředseda ČSSD Michal Šmarda zareagoval na kritiku premiéra Andreje Babiše. Ten uvedl, že Šmardu nechce do kabinetu, protože jen kritizuje vládní tým. V obsáhlém postu na sociálních sítích „nechtěný ministr“ vypočítává, co se mu v uplynulých měsících nelíbilo a proč se ozval. „Pokud dojde ke změně v nominaci na ministra kultury, tak není třeba mít strach. Máme docela dost lidí, kteří to určitě zvládnou, Odborně, manažersky, politicky i lidsky. Jen nevím, jestli můžeme panu premiérovi slíbit, že budou dost nekritičtí, tiší a poslušní,“ uzavřel Šmarda.

  • Ano chce „drzou“ ČSSD trestat. Ta řeší, zda jí voliči odpustí, když opustí Babiše

    Poslanci ANO stojí za svým šéfem a podporují Andreje Babiše ve změně rétoriky vůči menšímu koaličnímu partnerovi. Má dát sociálním demokratům v případu kolem (ne)jmenování Michala Šmardy za vyučenou, aby si ve vládě tolik nevyskakovali. Zejména s ohledem na rozpočet. Naopak v sociální demokracii řeší, zda jim jejich zbylí voliči případně odpustí, že by opustili vládu Andreje Babiše.

    Více v analýze našich reportérů.

Reklama

Hlavní zprávy