Hlavní obsah

Je šílené čekat 14 dní, jestli to dostaneme, říká Čech z karantény na Tenerife

Foto: H10 Costa Adeje Palace

Hotel H10 Costa Adeje Palace je uzavřen. Hosté jej nesmějí opustit.

Reklama

aktualizováno •

Hotel H10 Costa Adeje Palace na ostrově Tenerife je uzavřen od pondělního večera, kdy se u jednoho z návštěvníků potvrdil výskyt koronaviru. Na hotelu je mimo jiné také šest Čechů.

Článek

Neopouštějte hotel. Nevycházejte z pokojů. Policie kolem areálu. Tyto zprávy ze čtyřhvězdičkového hotelu H10 Costa Adeje Palace na ostrově Tenerife začaly chodit poté, co se zjistilo, že hotel musel být uzavřen kvůli hrozbě koronaviru. U jednoho z návštěvníků se totiž nákaza prokázala, a zbylá tisícovka hostů tak zůstala v areálu „uvězněna“. Mezi nimi také pět dospělých a jedno dítě z Česka.

Podle aktuálních dostupných informací se lidé mohou volně pohybovat po hotelu, ale celý objekt od pondělního večera hlídají bezpečnostní složky a nedovolují hostům opustit budovu kvůli tomu, aby se případná nákaza nešířila.

„S klienty jsme v nepřetržitém kontaktu. Situace v hotelu je klidná, jsou normálně u bazénu,“ sdělila ČTK ředitelka cestovní kanceláře Canaria Travel Lenka Viková.

„Ráno nás nejdříve pustit nechtěli, ale nakonec jsme si všimli, že jsou otevřené dveře, tak jsme šli. Nikdo nic neříkal. Všichni se tu koupou v bazénech a svým způsobem tu je pohoda. Panika zatím nevzniká. Všichni se ale straní, a snaží se tak nějak nebýt mezi sebou v kontaktu. Nebo alespoň teda my se snažíme,“ uvedl v rozhovoru pro Aktuálně.cz pan Michal, který je v hotelu na dovolené s rodinou.

Strach má především o svou pětiletou dceru. „Přijeli jsme teprve včera a mně přijde úplně šílené, že se očekává, že izolace potrvá čtrnáct dní. Čtrnáct dní čekat na to, jestli dostanu koronavirus. To je úplně šílené. Já bych odtud nejradši utekl do Čech do nějaké izolace, ale čekat tady se svojí pětiletou holčičkou na to, jestli dostanete koronavirus, to je příšerný pocit,“ dodal v rozhovoru pro Aktuálně.cz.

Koronavirus byl prvním testem potvrzen v pondělí u italského lékaře, který byl hostem hotelu. Nakažený byl převezen do karantény nemocnice Universitario Nuestra Señora de Candelaria, kde podstoupí druhý test na potvrzení nákazy. Italský lékař na Kanárské ostrovy přiletěl z Lombardie, kde momentálně virová nákaza řádí.

Mluvčí Ministerstva zahraničních věcí Zuzana Štíchová ujišťuje, že i ministerstvo s českými turisty na Tenerife komunikuje. „Důvodem uzavření budovy byla nákaza jednoho z klientů hotelu, jde tudíž o preventivní opatření. O dalším postupu rozhodne tamní zdravotnická rada během dnešního dne,“ dodává.

Aktuálně české cestovní kanceláře stáhly hotel z nabídky. Je ho možné dohledat například na stránkách CK Fischer. Podle jejího mluvčího Jana Bezděka ale nyní CK pobyt v tomto hotelu nenabízí a žádné klienty na místě nemá, řekl v úterý ČTK. V hotelu není ani žádný z klientů CK Čedok, potvrdila ČTK její mluvčí Eva Němečková. „Na Kanárských ostrovech máme nyní 140 klientů,“ dodala.

Španělsko dosud zaznamenalo nákazu u Brita, který navštívil Mallorcu, a u Němce, u něhož se nemoc projevila při pobytu na kanárském ostrově La Gomera.

Turisté: Poslali nám zprávu pod dveřmi

Hosté se údajně o uzavření hotelu dozvěděli v úterý ráno z lístku, který jim hotelový personál poslal pod dveřmi. „S lítostí vám oznamujeme, že ze zdravotních důvodů je hotel uzavřen. Dokud hygiena nerozhodne jinak, musíte zůstat ve svých pokojích,“ stálo ve vzkazu.

Jeden z hostů, John Turton, ve videu, které natočil pro BBC, informuje, že i přes zákaz vycházení z pokojů viděl hosty volně se pohybovat po hotelu. Postupně všichni hosté své pokoje opustili a šli na snídani. Následně se dokonce vydali opalovat k bazénu. Policie však nikomu nedovolí opustit hotel.

Další host, Nigel Scotland, vyjádřil své obavy ohledně rozšíření nákazy. Nakažený Ital byl údajně na hotelu šest dní, než byl testován a převezen do karantény. „Za tu dobu už zhruba 500 nebo 600 lidí odcestovalo zpět do různých zemí v Evropě,“ sdělil Scotland BBC.

Reklama

Doporučované