Hlavní obsah

Opatrný optimismus: evropské i americké akcie se zotavují

Foto: Pixabay

Ilustrační fotografie.

Reklama

Americké akcie včera posílily. Pomohla jim naděje, že koronavirová epidemie v USA je blízko svého vrcholu. Z mohutných propadů se dál zotavují také evropské trhy.

Článek

Panevropský index STOXX 600 vykazoval dnes dopoledne téměř dvouprocentní růst a z mnohaletého minima, na kterém se ocitl v polovině března, už zpevnil o více než 20 procent. Nachází se nyní zhruba 24 procent pod svým maximem.

K růstu cen akcií přispívá všeobecný optimismus, že pandemie může být blízko vrcholu. Zájem je proto o akcie firem z cestovního ruchu, ačkoliv analytici upozorňují, že tento sektor se k normálu nevrátí ještě dlouho po odeznění pandemie.

Investoři mimo jiné sledují pokračující jednání ministrů financí zemí Evropské unie, kteří hledají kompromis nad tím, jak sestavit záchranný program pro ekonomiku. Dosavadní jednání pokrok nepřinesla, spory panují i nad tím, zda by eurozóna mohla mimořádně emitovat společné dluhopisy, takzvané koronabondy. Proti tomu se stavějí tradičně spořivější země, jako je Německo či Nizozemsko, které se o dluhy nechtějí dělit.

Také americké akcie včera posílily. Pomohla jim naděje, že koronavirová epidemie v USA je blízko svého vrcholu, a také oznámení senátora Bernieho Sanderse, že ukončuje boj o nominaci Demokratické strany pro listopadové prezidentské volby ve Spojených státech. Zpráva okamžitě pomohla vzhůru zdravotním pojišťovnám UnitedHealth Group, Anthem a Cigna. Sandersova snaha o zavedení programu zdravotního pojištění pro všechny by prakticky zrušila soukromé pojištění, což již měsíce vrhalo stín na akcie zdravotních pojišťoven.

Příští týden začíná v USA sezona zveřejňování čtvrtletních výsledků hospodaření. Jako první jsou na řadě velké americké banky. Očekává se, že firmy budou spolu s výsledky představovat i drastičtější opatření na posílení hotovostních rezerv, napsala agentura Reuters.

Reklama

Doporučované