Hlavní obsah

Opava si půjčí 400 milionů korun, potřebuje peníze na investice

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Opavská radnice si chce vzít úvěr 400 milionů korun na financování plánovaných investic, na které hodlá čerpat peníze z dotací. Právě ze získaných dotací chce půjčku splácet.

Článek

Opava už zkušenosti s úvěry má, jeden si vzalo i v roce 2008 na koupi obchodního centra Slezanka. Splatilo jej v roce 2018. Nyní ale půjde o víc peněz.

Město plánuje v roce 2021 zahájit několik velkých investičních akcí, na které chce získat dotace. Peníze z úvěru hodlá použít na zajištění celého financování jednotlivých projektů. „Jedná se o úvěr revolvingový, to znamená, že po získání dotace peníze můžeme okamžitě vracet,“ vysvětlil primátor Tomáš Navrátil (ANO). Ke konci roku 2023 by podle něj mělo být již splaceno 200 milionů korun.

Město si podle Navrátila úvěr vezme kvůli očekávanému výpadku v příjmech. „V příštím roce očekáváme v souvislosti s koronavirovou pandemií výpadek 150 až 200 milionů korun. A víme, že nepůjde pouze o rok 2021, výpadek se očekává i na další roky. Peníze chybět budou. Investice bychom velice neradi zastavovali, takže je čerpání úvěru bohužel nezbytné,“ řekl Navrátil.

Peníze z přijatého úvěru by měly pokrýt předfinancování celkem pěti investic. Více než 262 milionů korun bude město potřebovat na vybudování splaškové kanalizace v Komárově a Suchých Lazcích. Na novostavbu hasičské zbrojnice v Kylešovicích je určeno téměř 55 milionů. Za dalších 45 milionů by měly být zrevitalizovány bytové domy v Hrnčířské ulici. Zateplení a oprav by se měly dočkat i domy v Hobzíkově 31 a 33, kde se počítá s náklady 15 milionů korun. Na další etapu revitalizace sídliště Opava-Kylešovice je předběžně potřeba zhruba 18,5 milionu korun.

Reklama

Doporučované