Hlavní obsah

Opozice chce, aby vláda požádala o důvěru. Kalousek je pro předčasné volby

Foto: Michaela Rambousková, Seznam Zprávy

Předseda ODS Petr Fiala chce hlasování o důvěře vládě.

Reklama

aktualizováno •

Podle opozice by po konci nouzového stavu měla vláda požádat o důvěru. Tu její ztratil Andrej Babiš po pondělní tiskové konferenci, na které ohlašoval nová opatření v boji proti koronaviru. Vláda ale nic takového neplánuje.

Článek

Vláda premiéra Andreje Babiše (ANO) by měla po ukončení nouzového stavu či zvládnutí té nejhorší situace požádat Poslaneckou sněmovnu o důvěru. Shodli se na tom představitelé většiny opozičních stran.

„Ať se každý podívá na pondělní tiskovou konferenci předsedy vlády a ve svém svědomí si odpoví na otázku: Může tenhle člověk vést naši zemi? My jsme přesvědčeni, že ne. Premiér ztratil schopnost řídit vládu i naši zemi,“ uvedl předseda ODS Petr Fiala. V případě, že se Babiš k žádosti o důvěru nebude mít, chce vyvolat hlasování o důvěře vládě.

Spolu s občanskými demokraty by hlasovaly i další opoziční strany. „Všichni poslanci by hlasováním měli veřejně a sami za sebe odpovědět na otázku, jestli jsou schopni vládě důvěřovat,“ podpořil myšlenku o hlasování předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek.

Pro je i předseda Starostů a nezávislých Vít Rakušan, podle něhož by ale měli politici s vyslovováním nedůvěry vládě počkat až opravdu na chvíli, kdy bude nebezpečí epidemie zažehnáno. „V těchto týdnech a asi bohužel ještě měsících není čas. Až ale pomine to největší nebezpečí, určitě by se měly skládat účty,“ uvedl pro Seznam Zprávy.

Opoziční strany podle šéfa ODS povedou jednání, aby byly připraveny na situaci, že by k vyslovení nedůvěry vládě opravdu došlo. Politickou změnu však podle něj přinesou až volby, nikoliv změny na postech premiéra a ministrů.

„Tady nejde o to, že teď chce někdo z nás být premiérem a převzít vládu. To nikoho nemůže ani napadnout. Tady jde o to, že Andrej Babiš opakovaně ukazuje, že v té funkci selhává a zbavuje se odpovědnosti, to všichni vidíme. Najednou je za to, co se děje, zodpovědná tu veřejnost, tu média, tu opozice, jenom ne vláda,“ popsal Fiala. Konkrétní jména, která by mohla na jednání padat, neuvedl.

Podle Miroslava Kalouska by mohly budoucímu vývoji pomoci i předčasné volby. „Ideální by bylo, aby nová vláda vznikla v červnu, aby už mohla zodpovědně vytvořit a přijmout návrh rozpočtu na další rok. Z hlediska rozvrácenosti státních rozpočtů, kterou vláda způsobila, nás čeká několik těžkých let,“ řekl a dodal, že novým lídrem bude muset být člověk, který bude schopen přijímat nepopulární řešení a umět je lidem empaticky vysvětlovat.

Překvapený Babiš i Hamáček

Premiér Babiš a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) se k výzvě opozice vyjádřili po schůzce s prezidentem v Lánech. Oba je prý překvapila. „Mě to překvapuje, protože my jsme teď opakovaně mluvili s opozicí a slíbili, že nás v opatřeních podpoří. Tímhle nám tedy říká: nejdřív máte zvládnout covid a potom vás chceme odvolat. Je to zvláštní přístup aspoň pro mě,“ nechal se slyšet Babiš.

„Mě to také překvapilo. Sdělení je jednoduché: my vám nevěříme, ale vybojujte tu bitvu s covidem a až to uděláte, pokusíme se vás sejmout,“ reagoval v Lánech Hamáček. Na dotaz novinářů, jestli pak vláda s prosíkem o důvěru za poslanci přijde, odpověděl, že opozice má ústavní mechanismy, jak hlasování o nedůvěře vyvolat. Na svém Twitteru označil jednání ODS jen za obecné fráze či nenávistné útoky.

Reklama

Doporučované