Hlavní obsah

Opozice neuspěla s návrhem na zrušení výběru projektanta nové nemocnice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Část zastupitelů Zlínského kraje neuspěla s návrhem zrušit usnesení krajských radních týkající se výběru projektanta nové krajské nemocnice ve Zlíně. Pro zrušení srpnového usnesení radních hlasovalo 18 z 39 přítomných zastupitelů.

Článek

Vítězem zakázky je sdružení „Nová nemocnice - Zlín“ za nabídkovou cenu 351 milionů korun bez DPH. Zakázkou na projekt nové nemocnice se však zabývá Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), a dokud nerozhodne, nelze smlouvu s dodavatelem podepsat.

Návrh na zrušení usnesení podal před nadcházejícími krajskými volbami opoziční zastupitel Michal Dvouletý (Soukromníci). „Chci, aby nová (politická) reprezentace rozhodla o tom, jestli se budou krajské peníze utrácet tímto směrem,“ řekl Dvouletý. Druhý účastník veřejné soutěže podle něj přišel s výrazně nižší nabídkovou cenou než její vítěz. „Je pro mne nadmíru zarážející, že se do výběrového řízení přihlásili pouze dva zájemci a že krajská rada dala přednost nabídce o 80 milionů Kč dražší,“ uvedl Dvouletý.

Už na konci srpna vyzvaly dvě desítky zastupitelů Zlínského kraje hejtmana Jiřího Čunka (KDU-ČSL), aby smlouvu s vybraným projektantem nové krajské nemocnice ve Zlíně nepodepisoval. Pod prohlášením jsou podepsáni nejen opoziční zastupitelé za ČSSD, KSČM, Svobodné a Soukromníky, ale i z koaličního ANO, které už dříve mělo k projektu nemocnice výhrady. Po minulých volbách vytvořili koalici vítězní lidovci s ANO, STAN a ODS, v opozici jsou ČSSD, KSČM, Svobodní a Soukromníci a SPD. „V tuto chvíli nic podepsáno není,“ řekl v pondělí Čunek.

Cena projektové dokumentace byla podle něj stanovena podle platných vyhlášek a směrnic. „Zvážili jsme, jak obchodně zajistit to, abychom ceny pokud možno srazili, a taky oddělit ty, kteří podávají nabídky, aniž si je spočítají,“ uvedl hejtman. Druhý účastník veřejné soutěže podle něj k jejímu výsledku nepodal námitku na ÚOHS. „Oddalováním výstavby nové nemocnice způsobujeme škodu ve staré nemocnici, na jejíž opravy se každý měsíc uvolňují milionové částky. Vůle zastupitelstva je jiná a my ji musíme plnit,“ řekl Čunek.

ÚOHS již dříve rozhodl o tom, že soutěž na projektanta je v pořádku. Na přelomu července a srpna ale úřad obdržel rozklad proti prvostupňovému rozhodnutí. ÚOHS by o rozkladu měl rozhodnout do tří měsíců od přijetí rozkladu. Proti podmínkám v zadávacím řízení soutěže podala námitku společnost JIKA-CZ z Hradce Králové, která poté také podala rozklad.

Krajské zastupitelstvo opětovně schválilo stavbu nemocnice těsnou většinou v květnu. Podle Čunka by měla stát osm miliard korun. Projekt podporují lidovci a STAN, hlasovali pro něj také někteří členové ODS i opozice, ruku pro něj však nezvedli zastupitelé za ANO a většina opozice. Odpůrci projektu poukazují na nejasnosti ve financování, podle některých by nemocnice nakonec mohla stát mnohem více. Nelíbí se jim ani to, že kraj nenechal vypracovat stejně obsáhlou studii jako v případě nové nemocnice, která by ověřila původně plánovanou rekonstrukci a dostavbu areálu současné zlínské nemocnice. Podle hejtmana je výhodnější postavit novou nemocnici, než rekonstruovat a dostavovat v původním areálu.

Reklama

Doporučované