Hlavní obsah

Opravy krajského úřadu v Pardubicích skončí v polovině prosince

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

I přes komplikace s dodávkou obkladů na fasádu se podaří stavební firmě práce dokončit včas. Rozlehlou stavbu, která je stará skoro 100 let, navrhl architekt Ladislav Machoň.

Článek

Stavební firma opravuje fasádu a okna. Část do náměstí Republiky je hotová, na Jahnově třídě dělníci ještě pracují. V listopadu začnou postupně sundávat lešení. Nejobtížnější bylo vyrobit žluté obklady, aby odpovídaly Machoňově návrhu. „Nepovedly se některé šarže, což ohrozilo termín v letošním roce. Ve výsledku se věc povedla, navíc se udělaly dilatační spáry, které na budově původně nebyly,“ řekl náměstek hejtmana Roman Línek (Koalice pro Pardubický kraj).

Obkladů je na budově téměř 30 tisíc kusů. „Firma, která je před 100 lety vyráběla, ještě existuje a těžko oprašovala postup. Obklady jsou opravdu specifické. Až na počtvrté se jí povedlo udělat vzorek, se kterým jsme byli spokojení, první šarže pak ale nebyla udělaná dobře,“ řekl jednatel společnosti Stafi finalizace staveb Jozef Koprivňanský.

Firma nacházela i další části ve špatném stavu. Na balkonech netěsnily izolace, prosakovala tam voda a způsobila poničení omítek. V nejhorším stavu byly římsy. Opravy historických budov jsou jiné, potřebné jsou odstávky mezi jednotlivými aplikacemi vrstev, aby řádně vyschly. To dobu prací prodlužuje, dodal jednatel.

Na Jahnově třídě firma ještě repasuje okna. Po 100 letech potřebovaly opravit. „Zejména ve spodních částech oken byly vyhnilé části. Poslední opravy a nátěry se na nich dělaly při celkové rekonstrukci v letech 1994 až 2002. Pamatuji si to velmi dobře, chodil jsem tehdy kolem budovy, koukal na ty ohromné výměry,“ řekl Koprivňanský.

Opravy mají podle Línka skončit 15. prosince, kraj za ně dá skoro 30 milionů korun. Architekt Machoň navrhoval budovu pro Generální ředitelství pošt a telegrafů. Pražská centrála se rozhodla zřídit šest územních pracovišť, pro východní Čechy vybrala Pardubice. Stavba v národním dekorativismu se stavěla v letech 1923 až 1925. Jsou na ní dvě římsy a žluté obklady a rytmicky opakované motivy prohnutých oblouků fasády, které vypadají jako vlnky na moři.

Pro poštovní služby budova sloužila do roku 1939, kdy ji zabrali Němci a zřídili tam Oberlandrat, tedy úřad vrchního zemského rady. Do konce války tam mělo sídlo pardubické gestapo. Po válce budovu převzaly zpět československé úřady. Od roku 1949 tam byl Krajský národní výbor, po jeho zrušení Okresní národní výbor a po roce 1992 Okresní úřad. Vlastníkem je v současnosti Pardubický kraj, prostory tam například pronajímá i pardubickému magistrátu.

Reklama

Související témata:

Doporučované