Hlavní obsah

Organizátoři chtějí uspořádat veletrh Svět knihy, třeba i s testy

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Reklama

Po loňském zrušeném ročníku, jehož uspořádání zabránila pandemie koronaviru, chtějí pořadatelé uspořádat knižní veletrh a literární festival Svět knihy Praha v červnu.

Článek

Měl by se konat tradičně v Průmyslovém paláci na holešovickém Výstavišti, maximum programu plánují organizátoři přesunout mimo něj, aby akce byla vzdušnější a eliminoval se úzký kontakt návštěvníků.

Pořadatelé jsou připraveni provádět na místě antigenní testy, uvedli dnes v tiskové zprávě. Veletrh by se měl konat od 10. do 13. června a jeho čestným hostem bude Francie.

Speciální pozornost pořadatelé věnují i Polsku, jehož prezentace se v loňském roce nemohla uskutečnit. Motto ročníku zní Můj domov je v jazyce a má za cíl zkoumat otázky vztahu literárních děl i jejich autorů k jazyku a ke geografické i mentální příslušnosti k dané zemi.

„S ohledem na domácí i mezinárodní epidemiologickou situaci a plánovanou rekonstrukci Průmyslového paláce se nabízí jediný možný termín, a to od 10. do 13. června 2021,“ uvedl ředitel veletrhu Radovan Auer. Kromě prostor, ve kterých se veletržní program už konal, jako je Lapidárium Národního muzea, Gauč ve Stromovce či pavilony před palácem, se plánuje využití dalších prostor na Výstavišti.

„V případě, že to bude aktuální situace v červnu vyžadovat, jsme připraveni na místě provádět antigenní testy na covid-19, a na akci tak budou přítomny pouze osoby s negativním testem. Celkové rozložení vystavovatelských expozic zůstane do značné míry zachováno, jen se budeme snažit zvětšit jejich odstupy,“ uvedl Auer.

Loni jako náhradu za zrušený veletrh pořadatelé vysílali on-line přenosy čtení českých spisovatelů. Při plánovaném červnovém veletrhu chtějí podobně prezentovat některé knihy a autory a uspořádat tak i mezinárodní debaty.

Reklama

Související témata:

Doporučované