Hlavní obsah

Organizoval protesty proti opatřením. Po měsíčním boji s covidem zemřel

Foto: Olha Povozniuk, Shutterstock.com

Když se u Caleba Wallace projevily první příznaky nemoci, odmítal se otestovat a vyhledat lékařskou péči (ilustrační snímek).

Reklama

aktualizováno •

Organizátor protestů proti koronavirovým opatřením. Dříve vystupoval proti nošení roušek a vládním omezením v Texasu. Po téměř měsíčním pobytu v nemocnici zemřel.

Článek

Třicetiletý Caleb Wallace byl lídrem hnutí v centrálním Texasu, které organizovalo protesty proti nošení roušek a pandemickým omezením. Po téměř měsíčním pobytu v nemocnici a vyčerpávajících týdnech na ventilátoru v sobotu na komplikace způsobené covidem-19 prominentní texaský organizátor shromáždění zemřel.

Jeho manželka Jessica Wallaceová se ve středu, několik dní před manželovou smrtí, na svém Facebooku svěřila, že má „srdcervoucí zprávu“ o svém manželovi. „Není na tom dobře. Jeho plíce jsou kvůli fibróze ztuhlé. Zavolali mi a řekli, že už pro něj nemají žádné možnosti, a zeptali se, jestli bych souhlasila s tím, že ho nebudou resuscitovat. A bylo by na nás, kdy léčbu ukončíme. Nedokážu si představit svůj život bez něj,“ uvedla.

Wallace od 8. srpna ležel podle deníku New York Times v bezvědomí na jednotce intenzivní péče v Shannon Medical Center v San Angelu na umělé plicní ventilaci a pod silnými sedativy. Jeho manželka uvedla, že byl několikrát intubován, měl vysoké horečky, infekci a krvácení do hrudníku.

Americká média připomínají, že v minulosti pomáhal Wallace organizovat „shromáždění za svobodu“, které mělo být protestem proti tomu, aby „vláda kontrolovala životy lidí“. Založil také organizaci San Angelo Freedom Defenders, která loni uspořádala shromáždění, jehož cílem bylo „ukončit tyranii covidu“.

Na videozáznamu z jedné z těchto akcí mají účastníci nápisy jako „všechna pracovní místa jsou nezbytná“ a „otevřený Texas“.

Wallace také napsal dopis adresovaný Nezávislému školnímu obvodu San Angelo, který zveřejnil jeden z tamních zpravodajských serverů. Požaduje v něm, aby v místě byla zrušena všechna protipandemická opatření. Dále tvrdil, že nošení roušek má u dětí škodlivé účinky a že existuje jen málo důkazů o tom, že by někomu skutečně prospívalo.

Je mi líto, že ty, kteří mu přáli smrt, jeho názory a stanoviska ranily. Modlila jsem se, aby z toho vyšel s novým pohledem a více si vážil života.
Jessica Wallaceová, manželka Caleba Wallace

„Je mi líto, že ty, kteří mu přáli smrt, jeho názory a stanoviska ranily. Modlila jsem se, aby z toho vyšel s novým pohledem a více si vážil života. Víc k tomu nemohu říct, protože nemohu mluvit za něj,“ uvedla k tomu Wallaceová.

Když se u Wallaceho projevily první příznaky nemoci, podle jeho manželky se odmítl nechat otestovat a vyhledat lékařskou péči. Místo toho se začal léčit koktejlem z vitamínu C, zinku, aspirinu a ivermektinu, který byl některými politiky i médii nesprávně propagován jako účinný lék na covid-19, připomněl server The Huffington Post. Jeho samoléčba však nezabírala a 30. července byl převezen do nemocnice.

Wallace byl otcem tří dětí, s manželkou nyní čekal čtvrté. Jeho žena založila stránku GoFundMe, přes kterou sbírala finance, aby měla na chod domácnosti, hypotéku. A rovněž z čeho pokrýt náklady na léčbu. Dosud se jí podařilo vybrat přes 27 000 dolarů (583 873 korun).

Wallaceová však není tak konzervativní jako její manžel a sama nosí roušku, jak řekla deníku Standard-Times. „Caleb mi říkal: Víš, že tě masky nezachrání. Ale chápal, že je chci nosit. Utěšuje mě vědomí, že možná, jen možná, někoho chráním.“

Příběh rodiny Wallaceových se objevil zrovna v době, kdy se v celém Texasu vede debata o nošení roušek. Republikánský guvernér státu Grey Abbott vydal opatření, které už nenařizuje povinné nošení roušek. Někteří úředníci se příkazu bránili, nebo se postavili proti němu. Kvůli nakažlivější variantě delta v poslední době došlo k dalšímu nárůstu hospitalizovaných v celém Texasu.

Reklama

Doporučované