Hlavní obsah

Oscary ověnčený film Bohemian Rhapsody jde do čínských kin. Homosexuální scény ale chybí

Z filmu bylo vystřiženo celkem šest scén spojených s homosexualitou.Video: Klára Mališová, Youtube.com

 

Reklama

Čínští fanoušci skupiny Queen mohou od pátku zajít do kina na oscarový film Bohemian Rhapsody. Čínská verze snímku je však zhruba o dvě minuty kratší – diváci v něm totiž neuvidí většinu scén týkající se zpěvákovy sexuální orientace.

Článek

Hvězdný snímek Bohemian Rhapsody, mapující kariéru frontmana kapely Queen Freddieho Mercuryho, je od konce minulého týdne v nabídce čínských kin. Prošel však částečnou úpravou – Čína ve filmu cenzurovala celkem šest scén, které se nějakým způsobem dotýkají zpěvákovy sexuální orientace. Ze snímku tak zmizely například scény, kde se líbají dva muži nebo kde je použito slovo gay.

Vystřižena byla také zásadní scéna, ve které se Freddie Mercury přizná své přítelkyni k homosexualitě. Cenzurována byla i ta část filmu, kde si kapela oblékne dámské oblečení při natáčení videoklipu k písni I Want To Break Free. Chybí též záběr, který zobrazuje detail na Mercuryho rozkrok v průběhu koncertu.

Pozměněna byla i scéna z tiskové konference, kde je zpěvák dotazován na svou sexuální orientaci. V čínských titulcích je však dotaz přeložen jako „sexuální život”, což kompletně mění význam otázky.

Reakce Číňanů na film je na sociálních sítích zatím pozitivní – více než 80 procent uživatelů platformy Sina Weibo, která je čínskou obdobou Twitteru, snímek ohodnotilo pěti hvězdičkami. Objevily se však i kritické komentáře.

„Proč je potřeba odstranit obsah spojený s gay komunitou? Nezaslouží si lidský život být kompletní,” ptá se jeden z uživatelů platformy v diskuzi.

„Je vážně dobře, že se u nás Bohemian Rhapsody vysílá. Děj je ale kvůli vystřiženým scénám porušený,” uvádí další z uživatelů.

Jedním ze záběrů, který naopak ve filmu cenzoři ponechali, je ten, v němž se Freddie Mercury přiznává ke své homosexuální orientaci rodičům a drží při tom za ruku svého přítele Jima Huttona.

Homosexualita byla v Číně až do roku 2001 považována za duševní poruchu. Zmínky o homosexuálních lidech v mediální a filmové produkci jsou však i nadále zakazovány.

V roce 2016 Čína nařídila cenzorovat zobrazování „abnormálního sexuálního chování“, jako jsou vztahy gayů a leseb, v televizních a internetových pořadech. Cenzuru oscarového snímku Bohemian Rhapsody tak veřejnost předvídala.

Někteří členové LGBT komunity ale zveřejnění filmu pokládají za úspěch či vítězství komunity, jelikož v Číně se za rok vysílá jen několik málo filmů západní produkce. Čínský producent dokumentárních filmů a LGBT aktivista Fan Popo je však vůči prohlášení členů komunity skeptický. Cenzoři totiž podle něj místo snahy o pouhé eliminování témat sexuální orientace vyřadili z filmu veškeré prvky sexuality. „Čínští cenzoři nejsou homofobní, jsou sexofobní,” uvedl pro CNN producent.

Reklama

Doporučované