Hlavní obsah

Oscaři pro Zelenou knihu a Olivii Colman jako překvapení. Nejvíce sošek má Bohemian Rhapsody

Předávání Oscarů letos nabídlo překvapení.Video: Šimon Felenda, Seznam Zprávy

 

Reklama

Předávání Oscarů nemělo jasného favorita a taky tak dopadlo. Čtyři sošky dostala Bohemian Rhapsody, tři potom Zelená kniha, Roma i Černý panter. Nejlepší filmem se stala nečekaně Zelená kniha.

Článek

Měl to být ročník, který se zaměří víc na film a méně na politiku. Nakonec akademie zůstala zase někde mezi. Nevyhrál ani divácký trhák Černý panter, ale ani miláček kritiky Roma a vítězství Zelené knihy poukazuje na stejnou věc, o které se v posledních letech hojně hovoří. Členové Americké filmové akademie jsou s drtivou převahou pevně usazení bílí muži.

Snímek o přátelství konzervativního italského přistěhovalce se sofistikovaným černošským pianistou a o jejich cestě po jihu Spojených států šedesátých let patří mezi ty, které zanechají právě v takovém divákovi příjemný pocit. Zelená kniha rasovou otázku vypráví trochu jako pohádku.

Snímek obdržel celkem tři ceny – kromě nejlepšího filmu také za původní scénář a pro nejlepšího herce ve vedlejší roli. Poslední jmenovanou sošku získal Mahershala Ali.

Vyznamenáním tvůrců akademie jde doslova proti vlastnímu trendu hyperkorektnosti. Scenárista Nick Vallelonga se nedávno omlouval za svůj tweet proti muslimům, režisér snímku Peter Farrelly zase prosil za odpuštění herečku Cameron Diaz kvůli svému nevhodnému sexuálně motivovanému chování.

Roma coby nejlepší neanglicky mluvený film je vítězstvím bez debat. Alfonso Cuarón si k němu ještě připsal cenu za režii a za kameru, které se taky sám ujal. Navíc se jedná o první černobílý film od doby Schindlerova seznamu, kde akademie kameru ocenila.

Alfonso Cuarón je možná zklamaný, že se Roma nestala nejlepším filmem. Ve čtvrti Roma v Mexico City, kde se příběh odehrává, mají ale jasno. Tamější obyvatelé pojali sledování Oscarů jako pouliční slavnost a režisérovi aplaudovali ještě dlouho po skončení přenosu.

Ceny za hlavní herecké výkony získali Rami Malek v Bohemian Rhapsody a Olivia Colman za roli Anny Stuartovny ve Favoritce. Zároveň šlo o dva nejvýraznější projevy celého večera. Rami Malek nezapomněl zdůraznit, že Freddie Mercury byl homosexuální přistěhovalec. Snímek popisující jeho život se stal letos oscarově nejúspěšnějším. Získal celkem čtyři sošky. Kromě nejlepšího herce v hlavní roli film dostal cenu za zvuk, zvukové efekty a střih.

Olivia Colman zase dodala potřebné emoce. Během projevu se několikrát obracela na svoje děti u televizních obrazovek, vyzdvihla výkony svých spoluhráček Emmy Stone a Rachel Weisz, jež nazvala „nejskvělejšími ženami na světě”, i původní favoritky, herečky Glenn Close ve filmu Žena. „Jsi mým velkým idolem,” řekla během předávání trofeje. „Tohle jsem nechtěla, jsi úžasná a já tě z miluji z celého srdce.”

Režijní debut Bradleyho Coopera Zrodila se hvězda s osmi nominacemi si ze slavnostního večera odnesl zlatou sošku za nejlepší píseň.

O trochu vzruchu se postaral taky režisér BlacKkKlansmana Spike Lee. Poprvé nominovaný a hned oceněný režisér si odnesl cenu za adaptovaný scénář a více či méně nadšenými vulgarismy nešetřil. Černý panter pak získal tři sošky spíš za technické kategorie. Konkrétně šlo o kostýmy, výpravu, dekorace a hudbu. Tvůrce proto jistě potěšilo, že se tyto ceny nepředávaly v reklamní pauze, jak organizátoři původně plánovali.

Cenu v kategorii herečka ve vedlejší roli získala Regina Kingová za roli ve snímku If Beale Street Could Talk (Kdyby Bealova ulice mohla mluvit). V kategorii vizuální efekty patří prestižní ocenění týmu, který se podílel na filmu První člověk. Ten vypráví příběh astronauta Neila Armstronga.

Reklama

Související témata:

Doporučované