Hlavní obsah

Ošetřovatelka píchla pacientce do žíly vzduch. Za nezákonnou eutanazii dostala čtyři roky

Mladá ošetřovatelka z Mladé Boleslavi dostala u krajského soudu čtyři roky. Vrchní soud verdikt potvrdil.Video: Hanuš, Hanzlík

 

Reklama

Podle soudu nižší instance šlo o určitý typ eutanazie.

Článek

Vrchní soud v Praze potvrdil čtyřletý nepodmíněný trest pro dvaadvacetiletou ošetřovatelku z mladoboleslavské nemocnice, která se podle verdiktu dopustila pokusu o vraždu své pacientky.

Krajský soud v Praze ji už na jaře poslal na čtyři roky do vězení, přičemž ve verdiktu zohlednil polehčující okolnosti. Vrchní soud se s předchozím rozsudkem ztotožnil. Platí tedy, že ošetřovatelka chtěla pacientku zabít ze soucitu a šlo o nezákonnou eutanazii.

Video: Čtyři roky pro ošetřovatelku z Boleslavi

Reportáž z vynesení prvního rozsudku nad ošetřovatelkou z Boleslavi.Video: Hanuš Hanslík, Seznam Zprávy

Dvaadvacetiletá Lenka pracovala jako ošetřovatelka na interním oddělení mladoboleslavské nemocnice. Před rokem ji policie zadržela poté, co na oddělení zemřela osmaosmdesátiletá pacientka. Lenka totiž napsala svým přátelům SMS zprávu, ve které se k zabití pacientky přiznala. A přátelé to oznámili policii.

Lenka se původně ke zločinu přiznala. Před Krajským soudem v Praze, který věc projednával letos na jaře, ale přiznání odvolala. Tvrdila, že ji k němu policie přinutila. Tuto výpověď ale soud pokládal za účelovou.

Pokus o vraždu, nebo zločin ze soucitu?

Žena podle policie pacientku zabila tak, že jí vstříkla injekční stříkačkou do žíly vzduch. Obžalovaná ale byla jen za pokus o vraždu, nikoliv za dokonaný zločin. Podle soudních znalců byla totiž pacientka ve velmi špatném stavu a faktorů ovlivňujících její úmrtí bylo více.

Krajský soud v Praze dospěl v dubnu k závěru, že šlo o zločin ze soucitu, o jakousi formu eutanazie. Ošetřovatelka prý chtěla pacientku zbavit trápení. Proto soud přistoupil k výjimečnému snížení trestu pod zákonnou hranici a poslal ji do vězení pouze na čtyři roky. Zákonná hranice pro pokus o vraždu je přitom deset až dvacet let.

S tímto závěrem ale nesouhlasil státní zástupce. Požadoval zvýšení trestu alespoň na šest až sedm let vězení. Proto věc musel projednat Vrchní soud v Praze.

Reklama

Doporučované