Hlavní obsah

Osmý pokus zrušit Mečiarovu amnestii. Překryla dva nejhorší případy 90. let, říká šéfredaktor Denníku N

Padne amnestie, která na Slovensku přikryla zločinné kauzy z 90. let? Odpovídá Matúš Kostolný, šéfredaktor nezávislého Denníku N.

 

Reklama

Na Slovensku se odehrála schůzka zástupců parlamentních stran k ústavní novele, která má umožnit zrušení kontroverzní amnestie z 90. let.

Článek

Tehdy byl zastupujícím prezidentem Vladimír Mečiar a amnestií zastavil vyšetřování mnoha závažných kauz z pomezí mafie a politiky.

„Ve dvou případech jde o kauzy, které slovenské demokracii způsobily největší jizvy. Jde o případ, kdy stát unesl svého občana. A podílel se dokonce na vraždě svého občana," říká v rozhovoru pro Seznam Zprávy Matúš Kostolný, šéfredaktor nezávislého listu Denník N.

Oba případy jsou dobře známé i v Česku. Jde především o násilné zavlečení syna tehdejšího prezidenta Michala Kováče do Rakouska v roce 1995. Během incidentu ho neznámí pachatelé zbili, dali mu elektrické šoky a poté ho opili. Únos přežil.

Už tehdy se na Slovensku spekulovalo, že únos je součástí boje mezi Kováčem a všemocným premiérem Mečiarem. A stane se pákou, aby Michal Kováč rezignoval. Přibývalo indicií, že šlo o akci Slovenské informační služby. Média zveřejnila výpověď bývalého příslušníka SIS Oskara Fegyverese, který řekl, že za únosem byla rozvědka, již v té době řídil Mečiarův muž Ivan Lexa. Sám Fegyveres se skrýval v zahraničí, s úkrytem mu pomáhal bývalý policista Róbert Remiáš. Ten byl následně zavražděn. Auto, do kterého usedl, vybuchlo.

Film, který popisuje únos syna prezidenta Kováče, láme na Slovensku rekordy. O prvním víkendu porazil i Harryho Pottera.Video: Anita Baselová

Jak únos Kováče mladšího, tak vražda Remiáše se nikdy neobjasnily. Po odchodu Kováče staršího z prezidentského paláce totiž zůstali Slováci na více než rok bez hlavy státu a některé prezidentské pravomoci převzal Mečiar. Pachatelům vyšetřovaným v souvislosti s únosem Kováče mladšího udělil milost.

Bylo by možné znovuobnovit vyšetřování? Existují ještě důkazy a neplatí promlčecí lhůta? Jaká je politická nálada na Slovensku - vyjde osmý pokus amnestii zrušit? Podrobnosti v rozhovoru s Matúšem Kostolným v úvodu tohoto textu.

Reklama

Doporučované