Hlavní obsah

Mladá Saúdka utíkající před rodinou je oficiálně uprchlík. OSN ji posílá do Austrálie

OSN udělila mladé Saúdce status uprchlíka.Video: Martin Zíta, AP, Reuters

 

Reklama

Organizace spojených národů udělila osmnáctileté Saúdce prchající před rodinou status uprchlíka. Informovala o tom britská BBC. Případ nyní přebírá australská vláda, které ho odkázala OSN.

Článek

Právě do Austrálie chtěla Rahaf Kunúnová podle svých slov uprchnout a požádat tam o azyl. Na cestě z Kuvajtu, kde byla s rodinou na dovolené, ale uvázla na letišti v Bangkoku. Před rodinou prchá ze strachu o svůj život po zřeknutí se islámu.

Australské ministerstvo vnitra v krátkém prohlášení uvedlo, že případ posoudí jako každý jiný. Dále celou situaci odmítlo komentovat. Podle BBC se k nejnovějšímu vývoji situace okolo osmnáctileté dívky odmítla vyjádřit také kancelář Rady pro lidská práva OSN, která nad Kunúnovou drží ochranu.

Australští představitelé už dříve uvedli, že pokud Kunúnová žádost o azyl v zemi skutečně podá, bude velmi důsledně zvážena. Reagovali tak mimo jiné na příspěvky na twitterovém účtu, který si Kunúnová zřídila po uváznutí na thajském letišti a informuje na něm o své aktuální situaci. V nich vyslovila přání získat azyl v Austrálii, Velké Británii, Kanadě nebo Spojených státech.

Podle BBC je velmi pravděpodobné, že australské úřady její žádost o azyl přijmou. Naznačovat to mají vyjádření jednotlivých činovníků, přestože oficiálně vláda nechce situaci výrazněji komentovat. „Pokud bude rozhodnuto, že je legitimní uprchlík, bude velmi, opravdu velmi vážně zvážena možnost udělení humanitárního víza,“ řekl například pro americkou televizi ABC ministr zdravotnictví Greg Hunt.

Reklama

Doporučované