Hlavní obsah
Online

Polsko hlásí další rekord v nárůstu nakažených. Třetina připadá na Slezsko

Foto: Profimedia.cz

Zdravotníci v nemocnici polského ministerstva vnitra ve Varšavě (ilustrační fotografie).

Reklama

aktualizováno •

Vývoj dění ve světě v souvislosti s šířením covid-19 sledujeme online.

Článek

Co byste měli vědět?

- Polsko dnes ohlásilo další rekordní nárůst počtu případů nákazy novým koronavirem, za uplynulý den je jich 680. Je to už čtvrtý rekord během jednoho týdne, upozornila agentura Reuters. Skoro třetina nových případů je ze Slezska, které sousedí s Českou republikou a které se potýká s šířením nákazy v uhelných dolech.

- Generální tajemník OSN António Guterres v úterý varoval, že svět čelí „generační katastrofě“ kvůli uzavření škol po celém světě. Dodal, že dostat studenty bezpečně zpět do tříd musí být pro všechny „nejvyšší prioritou“. Od poloviny července byly podle něj školy zavřeny v přibližně 160 zemích, což ovlivnilo více než miliardu studentů, zatímco nejméně 40 milionů dětí zmeškalo předškolní vzdělávání.

- Protilátky proti koronaviru SARS-CoV-2 má v Itálii téměř 1,5 milionu lidí, tedy 2,5 procenta populace. Vyplývá to z aktuálně zveřejněného průzkumu italského statistického úřadu INSTAT a tamního ministerstva zdravotnictví. Je to zhruba šestkrát více, než kolik se podle oficiálních statistik nakazilo Italů.

- Novému Zélandu se stále daří udržet denní nárůst nových případů na nule. Oproti tomu australský stát Viktorie hlásí 439 nových případů a od pondělí v zemi platí šestitýdenní zpřísnění opatření.

Dění jsme sledovali i včera:

  • Řecko hlásí 121 nových infekcí, nejvíce za poslední týdny

    Řecko dnes oznámilo 121 nově nakažených. Jde o nejvyšší denní přírůstek od 22. dubna, informovala agentura Reuters. Přes třetinu těchto případů eviduje na severu druhé největší město Soluň, z destinací oblíbených u turistů má sedm nakažených ostrov Korfu. Pět z nově ohlášených případů úřady zachytily na kontrolních stanovištích při vstupu do země, píše deník Kathimerini.

  • Paříž chce zavést nošení roušek na veřejnosti

    Pařížské úřady chtějí zavést povinnost nosit roušky na veřejnosti v určitých oblastech města, aby zabránily novému šíření nákazy koronavirem, informoval tamní list Le Monde. Ten píše, že starostka Paříže Anne Hidalgová podá formální žádost o zavedení opatření. K preventivnímu kroku tak dojde poté, co vláda země dala jednotlivým regionům moc v tomto ohledu rozhodovat samostatně.

  • V Chorvatsku bylo v červenci víc turistů, než se kvůli viru čekalo

    V červenci přijelo do Chorvatska 2,44 milionu turistů, kteří stojí za 18,6 milionu přenocování, uvedl dnes Chorvatský turistický svaz. Jeho představitele tato čísla v letošní sezoně nejisté kvůli pandemii covid-19 potěšila, uvedla agentura APA. Češi jsou v této zemi pátou nejpočetnější skupinou návštěvníků. První jsou Němci a po nich následují Slovinci, Chorvati a Poláci.

  • Francie vyplatí koronavirový bonus poskytovatelům domácí péče

    Francie vyplatí poskytovatelům domácí péče 500 eur (asi 13 100 korun) jako příplatek za zvýšené úsilí v době pandemie způsobené koronavirem. Oznámil to dnes francouzský prezident Emmanuel Macron. Odměny v celkové výši 160 milionů eur (4,19 miliardy korun) podle něj obdrží kolem 320 000 pracovníků.

    „Tito muži a ženy byli opomenuti při vyplácení koronavirových prémií,“ citovala Macrona agentura Reuters. Sdružení poskytovatelů domácí péče v červnu kritizovalo rozhodnutí vlády vyplatit koronavirové prémie pouze zdravotníkům a pracovníkům v domovech s pečovatelskou službou.

  • Ve Venezuele lidé za nenošení roušek čistí ulice či dělají kliky

    Venezuelský autoritářský režim trestá porušování pravidel proti šíření koronaviru obecně prospěšnými pracemi či fyzickým cvičením, informoval argentinský server Infobae. Dokazují to podle něj videa či fotografie z několika obcí na západě Venezuely, které se minulý týden objevily na sociálních sítích.

  • Filipíny zaznamenaly rekordních 6352 případů koronaviru

    Na desítky milionů Filipínců v Manile a čtyřech okolních provinciích se kvůli nárůstu koronavirových případů ode dneška opět vztahuje dvoutýdenní omezení pohybu. Podle údajů filipínského ministerstva zdravotnictví se koronavirus za poslední den nově prokázal u 6352 lidí, což je v jihovýchodní Asii rekordní nárůst, informuje agentura Reuters. Celkem mají Filipíny již 112 593 potvrzených případů a 2115 úmrtí spojených s covid-19.

  • Reuters: S koronavirem v Jemenu zemřelo už 500 lidí

    Ve válkou zmítaném Jemenu s koronavirem zemřelo už 500 lidí. S odvoláním na své propočty to dnes napsala agentura Reuters. Podle OSN se koronavirus v Jemenu šíří rychle a počet infikovaných a mrtvých je pravděpodobně mnohonásobně vyšší.

  • Polsko hlásí další rekordní růst počtu nakažených koronavirem

    Polsko dnes ohlásilo další rekordní nárůst počtu případů nákazy novým koronavirem, za uplynulý den jich je 680. Je to už čtvrtý rekord během jednoho týdne, upozornila agentura Reuters. Skoro třetina nových případů je ze Slezska, které sousedí s Českou republikou a které se potýká se šířením nákazy v uhelných dolech.

  • Během pandemie vzrůstá kyberkriminalita, varuje Interpol

    Interpol varuje před „alarmující“ mírou kyberkriminality během pandemie, přičemž zločinci využívají lidi pracující z domova k cílení na hlavní instituce.

    Posouzení celosvětové policejní organizace zjistilo, že došlo k „významnému cílovému posunu“ zločinců od jednotlivců a malých podniků k hlavním korporacím, vládám a kritické infrastruktuře.

  • Studie: Následky neopatrného otevření škol pocítí Británie v prosinci

    Podle studie zveřejněné v úterý hrozí v zimě Británii dvakrát horší scénář, než se odehrál během prvního období pandemie. Rozhodující budou podmínky při otevření škol a přehodnocení systému provádění testů. Vědci z University College London a London School of Hygiene and Tropical Medicine vytvořili model, podle kterého by se zhoršení situace dalo zabránit v případě, že bude otestováno 75 % osob s příznaky a vytrasováno 68 % jejich kontaktů nebo pokud bylo zjištěno 87 % lidí s příznaky a 40 % jejich kontaktů.

    „Předpokládáme však také, že při neexistenci dostatečně širokého testování a trasování může opětovné otevření škol spojené s doprovodným otevřením společnosti ve všech scénářích vyvolat druhou vlnu covidu-19, “ uvedla studie zveřejněná v The Lancet. Výsledkem by mohla být vlna dvakrát až třikrát silnější než ta první s vrcholem v prosinci.

  • V Rusku nových případů koronaviru ubylo, na Ukrajině naopak

    Rusko dnes oznámilo 5 159 nových případů nákazy koronavirem a 144 úmrtí za uplynulých 24 hodin. O den dříve to bylo 5 394 případů a 79 obětí. Celkem se v nejrozlehlejší zemi světa přibližně se 146 miliony obyvatel od začátku pandemie nakazilo 861 423 lidí, z toho 14 351 nákaze podlehlo. Uvedla to ruská tisková agentura TASS s odvoláním na operativní štáb. Dodala, že denní přírůstek nových případů je nejnižší od 23. dubna.

    Na Ukrajině počet nových případů opět překročil tisícovku: tamní úřady podle agentury Interfax-Ukrajina hlásí 1 061 nově nakažených a 26 nových obětí za uplynulých 24 hodin. O den dříve bylo 990 nových případů. Rekord padl 30. července v podobě 1 197 nakažených. Počet nově nakažených během posledních dvou měsíců prudce stoupl poté, co Ukrajina začala koncem května postupně uvolňovat protikoronavirová opatření.

  • Australská Victoria zavádí tvrdé postihy za porušení karantény

    Druhý nejlidnatější australský stát Victoria oznámil, že nasadí více vojáků, aby dohlédli na dodržování nařízené karantény. Za její porušení nově hrozí pokuta až 20 000 australských dolarů (kolem 318 000 korun). Zpřísnění postihů bylo zavedeno kvůli lidem, kteří nařízení nedodržovali, informovala dnes agentura Reuters. Austrálie, která byla považována za příklad úspěšného boje s koronavirem, se nyní ze všech sil snaží šíření nákazy ve státě Victoria zpomalit a zabránit nástupu druhé vlny epidemie v zemi.

  • 24 vesnic na severovýchodě Číny je v izolaci

  • Austrálie přitvrzuje. V izolaci žádné výjimky pro sportování venku

    Novému Zélandu se stále daří udržet denní nárůst nových případů na nule. Oproti tomu australský stát Victoria hlásí 439 nových případů a od pondělí v zemi platí šestitýdenní zpřísnění opatření. Podle premiéra Victorie Daniela Andrewse nebudou mít ti, kteří by měli být v izolaci, možnost opustit domov ani za účelem sportování. „Budete muset zůstat doma nebo na svém pozemku. Čerstvý vzduch máte hned u předních dveří, na dvorku nebo u otevřeného okna. To teď musí stačit,“ řekl Andrews.

  • Sedmý brazilský ministr je pozitivní na covid-19

    Velitel štábu brazilského prezidenta Jaira Bolsonara, generál armády Walter Souza Braga Netto, měl pozitivní test na covid-19, uvedla v pondělí jeho kancelář. Stal se sedmým nakaženým brazilským ministrem. Braga Netto si vede dobře a nemá žádné příznaky. Zůstává v izolaci do provedení dalších vyšetření a testů.

    Minulý týden byl pozitivní i Bolsonaro a jeho manželka. Podle posledních testů a slov prezidenta je již zdravý.

  • China News: V Urumči funguje tým pro rozvoz potravin a léků na elektrokolech

  • Nejhůře zasaženým regionem je Latinská Amerika

    Latinská Amerika v pondělí prolomila hranici pěti milionu potvrzených případů covidu-19, jde o nejhůře zasažený region světa. Brazílie dnes hlásí dalších 16 641 případů a 561 úmrtí. Celkový počet dosud nakažených tak už v nejlidnatější latinskoamerické zemi překročil 2,75 milionu. Odborníci opakovaně upozorňují, že skutečný počet nakažených Brazilců je zřejmě výrazně vyšší.

    Také Mexiko v posledních dnech hlásí rekordní i více než devítitisícové nárůsty počtu nakažených a v počtu zemřelých už překonalo Británii, kterou v této statistice odsunulo na čtvrtou příčku. V pondělí mexické ministerstvo zdravotnictví oznámilo 4 767 nově potvrzených případů a 266 zemřelých. Celkový počet případů tak dosáhl už 443 813 a úmrtí 48 012. Mexická vláda připouští, že skutečný počet případů nákazy je pravděpodobně ještě mnohem vyšší.

  • 27 milionů Filipínců je ode dneška v karanténě

    Úřady na Filipínách znovu přehodnotily situaci a uvrhly do karantény 27 milionů lidí, včetně hlavního města Manily. Od úterý budou dva týdny zavřeni doma. Prezident Rodrigo Duterte schválil uvedení Manily a okolních provincií, jako jsou Laguna, Cavite, Rizal a Bulacan, do 18. srpna do tzv. „modifikované rozšířené karantény společenství“. Očekává se, že některé podniky a veřejná doprava budou v hlavním městě pozastaveny.

Reklama

Hlavní zprávy