Hlavní obsah

Ostrava sestavila chovný pár vzácných lemurů šedohlavých

Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha

Ilustrační snímek.

Reklama

Ostravská zoologická zahrada sestavila první chovný pár vzácných lemurů šedohlavých. Zatím ho bude chovat v zázemí Pavilonu evoluce, aby měl klid na aklimatizaci a případné rozmnožování.

Článek

Lemury šedohlavé chovají pouze tři zoologické zahrady v Evropě. Kromě Ostravy je to anglická Zoo Linton a pak francouzská Zoo Mulhouse. Pravidelně se však rozmnožují pouze v Zoo Linton. „Celková populace chovaná v lidské péči čítá sotva 20 jedinců, mezi nimiž navíc převládají samci. Nový pár v Zoo Ostrava je tak velikou nadějí pro posílení velmi skromné evropské, potažmo světové populace a zachování tohoto lemura pro příští generace,“ uvedla mluvčí zahrady Šárka Nováková.

Chovu lemurů šedohlavých se ostravská zahrada věnuje od konce roku 2018, kdy byli v rámci mezinárodní spolupráce dovezeni dva samci právě z anglické Zoo Linton. Před časem byl ze stejné zoo přivezen také další pár těchto vzácných lemurů - tříletá samice a stejně starý samec.

„U lemura šedohlavého je výrazný pohlavní dimorfismus, tedy dvojtvárnost. Samci mají tmavou srst s bílým límcem, samice jsou rezavé s šedou hlavou,“ uvedla mluvčí.

Ve volné přírodě patří tento druh lemurů ke kriticky ohroženým. Vyskytuje se na jihovýchodě Madagaskaru a jeho počty v přírodě se pohybují v řádu stovek. „Největší hrozbou pro jeho přežití je ztráta přirozeného prostředí kvůli zemědělství, těžbě dřeva a také lovu na maso. Ohroženi jsou však i povětrnostními vlivy - v roce 1997 například zdecimoval asi 50 procent volně žijící populace silný cyklón,“ doplnila Nováková.

Ostravská zoologická zahrada aktuálně chová devět druhů lemurů. Všechny patří ve své domovině, tedy na Madagaskaru, k ohroženým druhům.

Reklama

Doporučované