Hlavní obsah

Ostravské centrum hledá jméno pro nový superpočítač

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

Národní superpočítačové centrum IT4Innovations při VŠB-Technické univerzitě Ostrava (VŠB-TUO) hledá jméno pro nový EuroHPC superpočítač, který tam bude instalován příští rok.

Článek

„Půjde o nejvýkonnější počítač v Česku a zřejmě i jeden z deseti nejvýkonnějších v Evropě. Soutěže se může zúčastnit každý, kdo má bydliště v České republice,“ sdělila mluvčí IT4Innovations Zuzana Červenková.

„I přesto, že nový superpočítač bude v IT4Innovations zprovozněn v první polovině roku 2021, jméno potřebujeme znát již při konfiguraci celého systému. Proto je také soutěž vyhlášena již nyní a potrvá do 15. prosince,“ uvedl produktový manažer Luboš Kolář ze společnosti Hewlett Packard Enterprise (HPE), která je dodavatelem superpočítače.

Lidé vybírali v soutěži jména i třem předchozím superpočítačům v ostravském centru. Všechna jména - Anselm, Salomon a Barbora - souvisejí s někdejšími doly v ostravsko-karvinském revíru. „To ale není podmínkou pro jméno nového superpočítače,“ uvedla Červenková.

Ředitel centra Vít Vondrák uvedl, že hodnotit se bude originalita a výstižnost jména. „Nepřípustná jsou víceslovná jména, vulgarismy a názvy, které jsou již chráněné ochrannou známkou či jiným zákonným způsobem. Preferováno pak bude jméno dobře znějící v českém i anglickém jazyce, složené ze čtyř až osmi písmen, které nebude obsahovat speciální znaky či diakritiku,“ uvedl Vondrák.

Své návrhy musí lidé zadat na stránku http://bit.ly/pojmenujsuperpocitac. Výherce vybere porota složená ze zástupců IT4Innovations, VŠB-TUO, HPE, celoevropského společného podniku HPC JU a Moravskoslezského kraje.

Smlouvu na dodávku superpočítače, který bude patřit mezi 50 nejsilnějších superpočítačů světa, podepsaly EuroHPC JU, HPE a IT4Innovations tento měsíc. Superpočítač s pracovním názvem EURO_IT4I bude dosahovat špičkového výkonu 15,2 petaflopu za sekundu. To se dá srovnat s výkonem více než 100 000 notebooků a je to sedmkrát větší výkon, než má dosud nejvýkonnější superpočítač v IT4Innovations Salomon.

Nový superpočítač bude stát 14,86 milionu eur (zhruba 400 milionů korun). Využívat ho bude akademická obec i průmyslové firmy. Bude patřit mezi pět takzvaných EuroHPC petascale superpočítačů pořizovaných v rámci celoevropského společného podniku EuroHPC JU, ke kterému Česká republika přistoupila v roce 2018. Jeho pořízení tak bude financováno prostřednictvím EuroHPC JU a evropských dotací.

Reklama

Doporučované